Lemondott Kopits György a KT éléről

2011.01.31. 17:39 Módosítva: 2011.01.31. 17:42

Benyújtotta lemondását a parlament elnökének Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. Kopits február 8-tól így már nem vezeti a háromfőssé zsugorodott testületet.

DBELO20090115007

Kopits a személyével szembeni bizalom „nyilvánvaló megszűnésével” és azzal indokolta távozását, hogy az új KT semmiben sem hasonlítható a tavaly év végéig működő KT-hez, az új sokkal gyengébb jogosítványokkal rendelkezik, nem jut hozzá a szükséges információkhoz, az elemzői gárdájától pedig meg van fosztva.

Mint beszámoltunk róla, tavaly év végén a kormány kezdeményezésére a parlamenti többség lesilányította a kormányzati költségvetési tervek több gyenge pontjára rávilágító KT-t. Olyan szerencsétlenül sikerült azonban elfogadniuk a KT-t kinyíró törvényt egy sor baki után, hogy az egyik paragrafusban év végével leváltották Kopitsot az elnöki posztról, egy másik paragrafus miatt és Schmitt Pál államfő késlekedésének köszönhetően Kopits mind a mai napig hivatalosan a KT elnöke.

Így most Kopits lemondásával két főből áll a KT, Domokos László ÁSZ-elnök és Simor András MNB-elnök ez a két személy, és elnök híján nem is ülhet össze az intézmény. Schmitt Pálra várnak, aki nem tudni meddig vár, hogy kinevezzen egy „kiemelkedő tudású közgazdászt” az elnöki posztra.