Simor a kormányra panaszkodik

2011.02.01. 07:25
A magyar jegybank vezetője az intézmény függetlenségének aláásását célzó nyílt politikai nyomásgyakorlással vádolta a magyar kormányt, írta hétfőn a Financial Times.

A kormány részéről érkező folyamatos bírálat komplikálja az infláció kordában tartásának feladatát , idézi Simor András jegybankelnököt.a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint az MNB elnöke kijelentette azt is, hogy a november óta végrehajtott három, egyenként negyed százalékpontos kamatemelést - amelyekkel Magyarország az EU-tagállamok közül elsőként kezdett monetáris szigorításba a pénzügyi válság óta - árnyomások tették indokolttá, és e kamatemelések nem a jegybank autonómiájának helyreállítására irányuló kísérletek voltak.

Elkeseredett vita folyik

A lap szerint a budapesti kormány és a jegybank között zajló összecsapások Európában máshol is hasonló nehézségek árnyékát vetíthetik előre, mivel az olaj- és az élelmiszerárak emelkedésével erősödnek az inflációs nyomások.

Magyarországon azonban különös mértékben elkeseredett vita folyik. A Fidesz illetékesei már a tavalyi választások után elkezdték szorgalmazni a jegybanki körökben nagy tiszteletnek örvendő Simor András lemondását állítólagos pénzügypolitikai hibák, valamint az MNB-elnök korábbi offshore befektetései miatt,  áll a Financial Times írásában.

Nyomás Simoron

A lap felidézi, hogy a kormány 75 százalékkal csökkentette Simor András évente 350 ezer eurónak megfelelő fizetését. A lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz más illetékesei egyaránt jelezték, hogy a növekedés serkentése végett alacsonyabb jegybanki kamatokat pártolnának.

Simor András a Financial Times szerint kijelentette: tévednek, akik azt feltételezik, hogy az ő fizetése elleni támadás egyszerűen annak nagyságával volt összefüggésben. "Ha egy kormány egyoldalúan csökkenti egy jegybankelnök fizetését megbízatásának közepén, és közben aktívan bírálja a pénzügypolitikát, az leleplezetlen nyomásgyakorlás" - mondta.

A Financial Times kitér arra is, hogy a kormányzati tervek alapján a jegybank héttagú monetáris tanácsának négy új tagját a parlament választaná, ami  egyes elemzők szerint enyhébb monetáris politikához vezethet.

Lesz-e még emelés?

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni részlegének vezető felzárkózó piaci elemzői a múlt heti MNB-kamatemelés után adott kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a magyar jegybank alapkamata várhatóan a jelenlegi hat százalékon tetőzik, a monetáris tanácsi tagok utódai ugyanis valószínűleg engednek a kormány nyomásának és nem emelnek tovább.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői éppen hétfőn kiadott tanulmányukban ezzel szemben úgy vélték, hogy az MNB az új monetáris tanácsi tagjainak kinevezése után is tovább emelheti a kamatot.

Az MNB elnöke a Financial Times szerint kijelentette: állása mostanában nem élete álma, de kitölti hatéves mandátumát. "Egy jegybankelnök lemondása azt sugallhatná bármely jövőbeni kormánynak, hogy távozásra kényszeríthetik az elnököt, ha nem tetszik nekik, amit csinál" - mondta. Hozzátette, hogy a jegybanki függetlenség elve általánosságban még nem ivódott bele a magyar politikusok tudatába.