Megvették a kínaiak a Borsodchemet

2011.02.01. 12:22 Módosítva: 2011.02.01. 12:23
Teljes irányítást szerzett a mai napon a Borsodchem felett a Wanhua Industrial Group, miután megvásárolta a Permira és a Vienna Capital Partners Borsodchem-részvényeit. A társaság közlése szerint a Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a BorsodChem további növekedését.

A mai naptól a kínai Wanhua Csoport tagja lesz a Borsodchem, az integrációjával létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója.

"Meggyőződésem, hogy az iparági tudás megosztására és a természetes szinergiák kiaknázására épülő partnerségünk előnyös lesz” – kommentálta a bejelentést Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója.

Műtrágyától a műanyagig

A Borsodchem jogelődjét a Borsodi Vegyi Kombinátot 1949-ben állami vállalatként alapították, elsősorban műtrágyagyártással foglalkozott. Az 1955-től megindult üzem idővel PVC gyártással, műanyag üzletággal és finomkémiai termékek gyártásával bővítette a tevékenységét, a rendszerváltás után MDI, majd TDI gyártással is foglalkozni kezdtek. A vállalatot 1991-ben privatizálták, papírjait a budapesti és a londoni tőzsdén is piacra dobták.

Civertan /
Civertan / legifoto.com

MDI és TDI

A difenilmetán-diizocianát (MDI) főként kemény poliuretán habok gyártása során használatos. A kemény habok felhasználási területei főként az építőipar, hűtőgépgyártás, csomagoló- és szigetelőanyag-gyártás. MDI-ből kötöző anyagokat, elasztomereket, ragasztókat, tömítő- és bevonóanyagokat is gyártanak.

A toluol-diizocianát (TDI) elsősorban gépjármű-ülések, autókárpitok és matracok gyártásához használt lágy poliuretán habok alapanyaga. A TDI-t kisebb mennyiségben egyebek között poliuretán elasztomerek és bevonóanyagok gyártása során használják fel.

A társaság ezután kezdett profiltisztításba, a polimerkémiai üzletágra kezdett koncentrálni. Fő tevékenysége műanyagipari alapanyagok, szerves és szervetlen vegyipari termékek, valamint műanyagipari segédanyagok gyártása lett. PVC előállításban már az évtized végére piacvezető lett Közép-Európában, MDI előállítában pedig egyedülálló. A dinamikusan fejlődő cég a regionális petrolkémiai üzletág fontos szereplője, tevékenységének alapját döntően az etilén adja, amit jelentős részben a Molhoz tartozó TVK-tól szerez be.

Új piacok és lehetőségek

A társaság közlése szerint a Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a BorsodChem további növekedését. A hosszú távú fejlesztéseket mostantól a Bank of China által vezetett banki konzorcium pénzügyi támogatásával hajtják végre. A múlt évben végrehajtott átstrukturálás részeként, a Wanhua 140 millió euró új forrást bocsátott a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat jelenleg az új TDI üzemének és salétromsavgyárának felépítésére használ fel.

A Borsodchem eddig főleg Nyugat-Európába exportált, az együttműködés révén hozzáférést nyer az ázsiai piacokhoz is. “E kiváló jövőbeli lehetőségeknek köszönhetően a BorsodChem továbbra is Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója marad” – mondta Wolfgang Büchele, a Borsodchem elnök-vezérigazgatója.

A befektetéssel a Wanhua is előre lép a globális vállalattá válás útján, a Borsodchem látja el ezentúl a Wanhua európai üzleti tevékenységét. A Permira Alapok, a Permira és a VCP, mint a BorsodChem előző többségi tulajdonosai, elégedettek, hogy a Wanhuával sikeresen lezárták ezt a tranzakciót. A VCP továbbra is partnerként támogatja a Wanhuát.

“Ez a tranzakció igen jelentős Közép-Európa számára és egyben utat nyit kínai vállalatok további befektetései előtt a régióban. Elkötelezett befektetőként több mint tíz éve jelen vagyunk a BorsodChemben és örömmel folytatnánk szerepvállalásunkat a vállalat életében a Wanhua irányítása mellett” – mondta Heinrich Pecina, a VCP vezető partnere.

A Wanhua

A Wanhua az Ázsia-Csendes-óceáni térség legnagyobb izocianát gyártója. A céget az izocianát technológia globális vezető innovátoraként ismerik világszerte és a Wanhua helyezi üzembe 2010-ben a világ legnagyobb és legintegráltabb izocionát-gyárát. A Wanhua termékeit 40 országban értékesíti Észak-Amerikában, Nyugat- és Kelet-Európában, Japánban, a Közel-Keleten, valamint Dél-Kelet-Ázsiában.