Magyar reformokat sürget az unió

2011.02.01. 07:56
Levélben fordult az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa a magyar kormányhoz, írja a Világgazdaság. Olli Rehn ebben arra kéri a kabinetet, hogy erősítse meg elkötelezettségét a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) ajánlásainak betartása mellett.

Minél hamarabb jelentse be a kormány azokat a konkrét reformintézkedéseket, amelyek alátámasztják azt a szándékot, hogy be akarja tartani az Ecofin ajánlásait, kérte levélben Olli Rehn Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől.

„Értesültünk arról, hogy Magyarország új lépések bejelentését tervezi a közeljövőben. Rehn uniós biztos ezért levelet írt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, és indítványozta, hogy közölje vele azokat, amilyen hamar csak lehetséges” – mondta a Világgazdaságnak Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn sajtófőnöke.

Erre azért is szükség lenne, mivel a bizottság olyan költségvetési fejleményekre lett figyelmes, amelyek lehetséges, hogy nem egyeznek meg az Ecofin ajánlásaival, mondta.

Az Európai Bizottság egyes tagországok túlzottdeficit-eljárásának aktuális állásáról szóló jelentése szerint a strukturális egyensúly idén tovább romolhat. Amennyiben a kormány nem tesz további lépéseket, akkor 2012-re ismét öt százalékra nőhet a hiány. Emiatt újabb jelentős konszolidációs erőfeszítésekre van szükség.

Matolcsy György korábbi közlése szerint idén néhány tízmilliárd forintos megtakarítást terveznek, 2013-ig pedig összesen 600-660 milliárd forinttal kell javítani a költségvetés kiadási oldalát.