A németeknek nagyon fáj, amit csinálunk

2011.02.02. 13:33
Kemény bírálatok érték a magyar gazdaságpolitikát hétfőn, amikor a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa napirendre vette a IV. cikkely szerinti felülvizsgálat keretében készülő országjelentést. A Portfolio.hu washingtoni értesülései szerint a német képviselet kritizálta leginkább a kormányzati lépéseket, köztük a jegybankkal fenntartott viszonyt, illetve általánosságban az intézmények gyengítését, megszüntetését.

Hétfőn tárgyalta az IMF igazgatótanácsa a Magyarországról készülő országjelentést, és ezen az összejövetelen több, nem éppen hízelgő megállapítás is elhangzott. Értesüléseink szerint a tanács több tagja is bírálta a Költségvetési Tanács megszüntetését, a feszült jegybank-kormány viszonyt és a költségvetési politika több más elemét is. Ezek az információk egybeesnek Irina Ivascsenko budapesti IMF-képviseletvezető mai nyilatkozatával.

A Portfolio.hu washingtoni forrása szerint az európai ügyekben hagyományosan az uniós országok hallatják inkább a hangjukat, különösen Németország fogalmazta meg erősen kritikus észrevételeit. Egyetlen ország támogatta a magyar gazdaságpolitika irányát, Argentína.

A kormánynak nem jön jókor az országjelentés, hiszen ez még nem tudja figyelembe venni a február végén bejelenteni kívánt intézkedési csomagot. Ez lehet az oka, hogy értesüléseink szerint a kormány kezdetben megpróbálta elérni, hogy az országjelentés ezúttal ne készüljön el, illetve később jelenjen meg, erről a törekvéséről azonban később letett. Az országjelentés legkorábban a hét végén kerülhet nyilvánosságra.