Még mindig az állam a legkorruptabb

2011.02.03. 12:02

A GKI Gazdaságkutató január elején 1200 cégvezetőt kérdezett meg arról, hogy tapasztalatai alapján hogyan alakult a korrupció Magyarországon tavaly. (A megkérdezettek közé csak olyan cégek kerültek, melyek nettó árbevétele 250 millió forintnál magasabb.)

A felmérésben három területet vizsgáltak: az állami intézmények, az önkormányzatok, valamint a vállalatok közötti kapcsolatokat. A válaszadók több mint háromnegyede nem érez változást a korrupcióban egyik területen sem.

A vállalatok közötti kapcsolatban egytizedük érez erősödő, kicsit több mint hat százalékuk gyengülő, az önkormányzatoknál 13 százalékuk erősödő, 5 százalékuk gyengülő, míg az állami intézményeknél 18 százalék erősödő, 6 százalék gyengülő korrupciót. (Az alábbi grafikonon a belső gyűrű az állami, a középső az önkormányzati szektort mutatja, míg a külső a vállalatok közötti kapcsolatokban érzékelt változást.)

 

Összességében az elmúlt egy évben tovább romlott az egyébként sem túl kedvező korrupciós helyzet, különösen az állami intézmények esetében a GKI felmérése szerint.

Ágazatok szerinti összehasonlításban leginkább a gazdasági szolgáltató, a kereskedelmi és az építőipari cégek éreztek erősödő korrupciót, míg a bányászat, energiaipar cégeinek korrupciós érzete mindhárom szektor viszonylatában gyengült.