250 milliárdos biztonsági puffert akar Matolcsy

2011.02.04. 16:05 Módosítva: 2011.02.04. 16:58

Javaslatot tett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az idei költségvetésben a kormány hozzon létre stabilitási tartalékalapot, amely súlyos külső kockázatok megjelenése esetén megvédi a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől. Elképzelhető, hogy a kormányfő döntése még pénteken megszületik a javaslatról - tett hozzá Matolcsy, aki ezt brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be.

A tartalékalapba helyezett összeg csak a kockázatok tényleges bekövetkezte esetén költhető el, egyébként az év végére újra felhasználható az államháztartási törvényben szereplő célokra - fejtette ki a költségvetésért felelős tárcavezető.

Mint mondta, meglátása szerint az alapban jelentős összegnek kell lennie, ezért a bruttó hazai össztermék, a GDP egy százaléka körüli összeget, 250 milliárd forintot javasol félretenni. Jelezte azt is, hogy az alap forrása az érvényes költségvetés: az összeg a jelenlegi büdzséfejezetekből származna, más forrásokban a kormány nem gondolkodik.

Egyelőre nem látszik, hogy miért is van szükség idén egy újabb, 250 milliárd forintos biztonsági pufferre. Idén ugyanis az államháztartási egyenleg 5-6 százalékos többletet mutathat, vagyis innen nézve akármilyen pusztító erejű folyamatok is következnének be, azok után is még mindig pluszban maradna a költségvetés, és messze lenne a kritikus 3 százalékos hiányszinttől.

A tartaléknak akkor lehetne szerepe, ha ezt a jövő évi büdzsé tervezésénél is beépítené a költségvetésbe a kormány. Jövőre ugyanis változatlan folyamatok mellett már 3 százalék fölé kúszna az államháztartási hiány szakértői prognózisok szerint, a hiánytúllövés kockázatait pedig mérsékelné egy ilyen tartalék. Ez azonban azt is jelentené egyben, hogy a februárra ígért reformcsomag vagy nem is irányoz elő az eddig hangoztatott 400-500 milliárd forint körüli kiadásmegtakarítást a 2013-as büdzsé szintjén, vagy ezt az összeget részben ezzel a most bejelentett tartalék továbbvitelével pipálná ki a kabinet.

Mindenesetre a 250 milliárd forint valahonnan visszacseng: Matolcsy pár hónapja, a 2011-es költségvetési törvényjavaslat megformálásakor jelezte, hogy az idei 530 milliárd után 2012-ben 250 milliárd forintot költenének el a költségvetésben landoló, 2500-3000 milliárd forint közötti összegű magánnyugdíjpénztári vagyonból.