Nem lesz kész az idén az M3-as új szakasza

2011.02.07. 20:48 Módosítva: 2011.02.07. 20:48
Csúszik az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es főút közti új szakaszának átadási határideje a földmunkákat nehezítő időjárás és a régészeti feltárások elhúzódása miatt. A 34 kilométer hosszú, 32 milliárd forintból épülő sztrádaszakasz eredetileg decemberre készült volna el.

Még tavaly átadták a kivitelezésre a munkaterületeket, ahol a régészeti munkálatok befejeződtek. A terület nyolcvan százalékán a vállalkozók már elkezdték a felső humuszréteg leszedését, a fennmaradó részeken azonban még az előzetes régészeti munkálatokat végzik a Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai. A fával borított területeken a favágást követően kezdik el a feltárási munkát a szakemberek, közölte Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója.

A földmunkákat a vízzel telített talaj, valamint a decemberben és januárban leesett nagyobb mennyiségű csapadék jelentősen hátráltatja. Az egyik szakaszon a régészek leleteket találtak, ezért a kutatás befejezéséig - várhatóan tavaszig - földmunka nem végezhető ezen a szakaszon.

A jelenlegi állapot szerint valószínűleg módosulni fog az M3-as új szakaszának átadási határideje, az új időpontot azonban a kivitelezővel történő egyeztetések után fogja megjelölni a NIF Zrt.

A Nyíregyházától a 49-es főútig tartó, kétszer két sávos autópályán egyébként három csomópont, két pihenőhely és összesen huszonhárom műtárgy épül meg. A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljáráson nyertes Colas Hungária Zrt., a Strabag Zrt., a Közgép Zrt., valamint a Keletút Kft. közös konzorciuma, a C-S-K-K 2009 Projekttársaság végzi.

Az M3-as következő, Őrtől Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométeres szakaszára, valamint csatlakozó építmények kivitelezési munkáira tavaly év végén írt ki a NIF Zrt. új közbeszerzést, ami a korábban meghiúsult eljárás helyébe lépett.

Eredményt várhatóan április 22-én hirdetnek, a munkálatok - a nyertes kivitelezővel megkötött szerződést követően - május 12-én kezdődhetnek meg. Az ütemezés és a kedvező időjárási körülmények alapján a befejezési határidő 2012 év vége lehet.