Becsey: Túl sok a multik támogatása

2011.02.08. 07:22
Csökkentik a multinacionális cégeknek nyújtott állami támogatások arányát, ezentúl az alapján adnának támogatást, hogy az adott cég hány magyar beszállítót foglalkoztat, ötmilliónál többet viszont még így sem költenének egy munkahelyre.

Szakít a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal a gyakorlattal, amely az uniós átlaghoz képest nagyobb arányban támogatott Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatokat, jelentette ki a Magyar Nemzetnek Becsey Zsolt, a tárca külgazdasági ügyekért felelős államtitkára

Szerinte ezentúl csak az a multi kaphat támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, és annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe. Egy munkahelyre azonban így sem áldozna ötmillió forintnál többet az állam, és a támogatásnak öt év alatt meg kell térülnie.

A korábban megkötött megállapodásokkal kapcsolatban Becsey elmondta: jelenleg kilenc szerződést vizsgálnak, és összesen másfél milliárd forintot már vissza is fizettettek a kedvezményezettekkel.

Az új befektetésekkel kapcsolatban az államtitkár leszögezte: idén már több mint 26 projektről folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, ezek révén még a legborúlátóbb esetben is legalább ötezer új munkahely jön létre.