Megint elnéptelenedhet a füredi görög falu

2011.02.08. 10:07
Újra szellemvárossá válhat a füredi görög falu, a Sundance Parkot üzemeltető cég ugyanis felszámolás alá került, írja a Népszabadság.

Az idén már valószínűleg nem nyit ki a füredi Sundance Park, amelynek az üzemeltetője ellen a közelmúltban felszámolási eljárás indult, írja a Népszabadság. Az első elképzelések alapján egy mediterrán stílusú kereskedelmi centrum nőtt volna ki a földből, amelyben hófehérre meszelt kőbazárokat és sátorhelyeket terveztek kialakítani. A beruházó cégnek azonban egy év után elfogyott a pénze, a munkálatok elakadtak.

A hosszú évekig üresen álló épületeket és a területet végül 2003-ban a Masped csoport vásárolta meg, amely több mint egymilliárd forintból befejezte az építést, majd 2005-ben Annagora Park néven nyitotta meg a létesítményt.

A Balatonfüredi görög falu fénykorában sem volt a csúcson (Fotó: Nagy Attila)
A Balatonfüredi görög falu fénykorában sem volt a csúcson
(Fotó: Nagy Attila)

A görög falu azonban továbbra is szellemváros maradt, még a főszezonban is csak az üzletek egyharmada nyitott ki. A hányatott sorsú park üzemeltetését 2008-ban a magyar tulajdonú Sundance Park Kft. vette át. Több százmillió forintos befektetéssel megújították a parkot: éttermekből, diszkókból álló szórakoztató komplexumot alakítottak ki.

A buliturizmusra építő koncepció pedig sikeresnek is tűnt: 2009 nyarán benépesült a Sundance Park. Az éjszakai hangos rendezvények miatt a környéken lakók azonban állandóan feljelentették a parkot, a rendőrök pedig szinte naponta kijöttek, és általában a buli közepén lekapcsolták a zenét, írja a Népszabadság.

A napilap információi szerint a diszkókat és bárokat működtető vállalkozók a tavalyi bérleti díjak második részletét már ki sem fizették a komplexumot üzemeltető cégnek, mivel a rendszeres rendőrségi ellenőrzések és a félbeszakított bulik miatt a fiatalok egy idő után elpártoltak a helytől.