Orbán is rábólintott a 250 milliárdos alapra

2011.02.08. 07:54 Módosítva: 2011.02.08. 09:58
Jóváhagyta Orbán Viktor a Matolcsy György javaslata alapján létrejövő, 250 milliárd forint értékű stabilitási alapot, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nemzetgazdasági miniszter a költségvetésen belül mintegy 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozását javasolta a kormánynak, ezt hétfőn Orbán Viktor is jóváhagyta.

Az NGM közleménye szerint a stabilitási alap megvédi Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől úgy, hogy az idei költségvetést semmilyen körülmények között ne kelljen módosítani.

A stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékű alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011 évi költségvetésből töltik fel.

Az, hogy valójában miért is kell létrehozni a 250 milliárdos biztonsági puffert, nem tudni, ahogyan arra minapi cikkünkben rámutattunk. Az idei költségvetés 5-6 százalékos többletet fog mutatni. Esetleg arra kellhet a pénz, hogy a február végére ígért reformcsomag kiadásoldali intézkedéseinek java részét ezzel a 250 milliárd forintos tartalékkal akarja kipipálni. Mindenesetre több forrásunk is csak találgat arról, hogy miért is kell most gyorsan összekaparni ezt a biztonsági puffert.

Mint ismert, szombaton a stabilitási alappal kapcsolatban a kormányfő jelezte: a magyar "hajó megerősítésének" egyik lépése a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken Brüsszelben bejelentett stabilitási alap is. Arra a kérdésre, hogy akkor honnan lesz meg a 250 milliárd, Orbán Viktor azt felelte: ez Matolcsy György és államtitkára dolga: a miniszter döntött úgy, hogy egy stabilitási alap felállítását javasolja, és annak mértékét is ő határozta meg.

Az 1 százalékos GDP-arányos megtakarításról szóló döntés váratlan fejleménynek nevezhető a nemzetgazdasági miniszter részéről, korábban nem voltak erre utalások.