Electro World: csőd nincs, boltbezárás lehet

2011.02.09. 10:43
A cég ellen néhány partnere valóban kért felszámolást, azonban nekik is több tízmilliós kintlévőségük van – mondja az Electro World-csoport tulajdonosa. Polgár Csaba megerősítette: noha a cég jelentősen lefaragta veszteségeit, az önálló cégekben szervezett áruházaik közül azokat, amik nem nyereségesek, bezárják.

Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk az Electro World-csoport pénzügyi helyzetével, írtunk arról, hogy elszámolási vitájuk van az egyes áruházaikat novemberig őrző Török Biztonsági Szolgálattal, és arról is, hogy felszámolásukat kérte egy irodabútor-forgalmazó cég. Az országban jelenleg tizenhárom elektronikai áruházat működtető lánc több partnerének van tehát tízmilliós nagyságrendű követelése, az Electro World Magyarország (EWM) Kft. ellen többen felszámolási eljárást kezdeményeztek.

Ma már azonban nem az EWM a cégcsoport korábbi központi vállalata: tavaly ősszel az áruházakat külön vállalatokba szervezték, az áruházak tulajdonosa a szintén tavaly létrehozott Electro World Holding Zrt., ami a ciprusi bejegyzésű EW Electro Retail Ltd., valamint magyar magánszemélyek tulajdonában áll (egy téves cégbírósági bejegyzés, egy elírt cégjegyzékszám miatt tűnt úgy korábban, hogy panamai offshore-tulajdonos is állhat a háttérben). Polgár Csaba vezérigazgató ugyanakkor állítja: ennek ellenére az EWM nem egy kiürült cég, elismeri viszont, hogy vannak pénzügyi gondjaik.

„Valóban vannak fizetési elmaradásaink, de ez a probléma a magyar gazdaság egészét jellemzi, nekünk is vannak tízmilliós követeléseink, számos bérlőnk – egyes áruházak területének egy részét kiadtuk –  késve vagy egyáltalán nem fizet. Van, akivel már arról tárgyalunk, hogy tartozása egy részét vásárlási utalványokban törlessze, amit mi, jobb híján, odaadhatunk a dolgozóknak, más esetekben fizetési átütemezést vagy lízingcég bevonását javasoltuk, hogy a nálunk dolgozó 400 ember megélhetését biztosítani tudjuk.” – mondta az EW-csoport nehézségeiről Polgár Csaba vezérigazgató (aki 2002 és 2005 között a 2008-ban bezárt Electropont-láncnál volt előbb pénzügyi igazgató, majd vezérigazgató).

A EWM 2009-ben került Polgárék érdekeltségébe a londoni tőzsdén jegyzett Dixons csoporttól, amely az azt megelőző időszakban 14,2 milliárd forintos összesített veszteséget hozott össze az Electro Worldnek, és soha sem tudta az éves veszteséget 2,5 milliárd forint alá vinni.

Az átszervezést is részben ezzel a nehéz örökséggel magyarázzák, állítják: szó sincs arról, hogy a felszámolás miatt ürítenék ki a vállalatot, „annak 2,1 milliárd forint a saját tőkéje és 5 milliárd fölötti a mérlegfőösszege volt tavaly március 31-én, az utolsó lezárt gazdasági évben” – mondja Polgár. Ha egyetlen, összességében veszteséges cégben működik valamennyi áruház, az nem tud hitelhez jutni, az önálló áruházi cégek viszont önállóan finanszírozhatók – magyarázza a váltást, megjegyezve azt is: az EWM a központi régióban bejegyzett cégként lényegében ki volt zárva a pályázati lehetőségekből, a vidéki boltokat üzemeltető vidéki cégek viszont nemcsak hitelhez, hanem pályázati pénzhez is könnyebben juthatnak.

Az Electro World Magyarország látványosan javította az eredményét – az átszervezések egyszeri, 375 millió forintos költsége nélkül 800 milliós mínusszal zárták a tavaly márciusban lezárt 2009-2010-es üzleti évet. Az előző évhez képest így 3 milliárd forintot faragtak a veszteségen a világgazdasági válság ellenére is. Sokáig mégsem voltak egyetlen banknál sem hitelképesek, panaszkodik a vezérigazgató.

„A múlt év végéig finanszírozó nélkül működtünk, amiben persze az is közrejátszott, hogy az egész magyar gazdaság iránt lényegében nullára csökkent a bankszektor finanszírozói hajlandósága” – mondta Polgár, aki szerint nehezíti a dolgukat az is, hogy a legnagyobb piaci szereplővel szemben nekik nincs nemzetközi hátterük, „magyar cég vagyunk, még ha nem is túl szerencsésen formálisan ciprusi a tulajdonos”.

Végül sikerült egy hitelbiztosítóval és két pénzintézettel is megállapodniuk, így a csoportnak most több mint háromszáz millió forintos hitelkerete van bankgarancia formájában, és úgy számolnak, hogy ha a 2011-2012-es üzleti évben is elérik a 12 milliárdos árbevételt, akkor nullszaldósok lehetnek.

Ehhez akár be is zárhatják a menthetetlenül veszteséges boltokat és helyettük újakat nyitnak majd. A Világgazdaság január közepén arról írt, hogy akár három Electro World-áruház is bezárhat a közeljövőben, amit Polgár Csaba sem cáfolt, azt mondta: elemzik az áruházakat, tárgyalnak a bérbeadókkal. A lánc egyébként novemberben már bezárta egy boltját a dunakeszi Auchan-parkban.

A cég vezetője cáfolta azt az értesülésünket, hogy a csoport egyes társaságai ellen összesen több mint húsz felszámolási kérelem van folyamatban. „Van néhány ilyen beadvány, de sokukat a bíróság visszadobta. A jogos követeléseket kifizetjük, a többiekkel pedig megegyezésre törekszünk”.