Senkinek sem kell az új kocsi

2011.02.10. 10:39

2010-ben az új személygépjármű eladások száma 43 ezer darab volt, 30 százalékkal kevesebb az előző évhez képest, és az egyötöde az öt évvel ezelőtti darabszámnak.

A használt autó piac ugyan kisebb mértékben, de szintén csökkent, a tavalyi 416 ezer darabos eladás 10 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A finanszírozott autók száma is ennek megfelelően csökkent 104 ezer darabról 74 ezerre.

Az autópiaci képet tovább árnyalja, hogy a teljes új személyautó és kishaszon-gépjármű eladáson belül a magánszemélyek által vásárolt autók száma három év alatt 120 ezerről 15 ezerre csökkent, míg a vállalati flottavásárlások száma (10-nél nagyobb egy tételben történő vásárlás) 45 ezerről 31 ezerre.

„A lakosság alacsony hitelfelvételi hajlandósága miatt 2011-ben sem várható jelentősebb növekedés a magánszemélyek autóvásárlásában. Vélhetően az idén is tovább folytatódik az a tendencia, amely szerint az  ügyfelek inkább meglévő hiteleinek törlesztésére koncentrálnak és nem igényelnek újat; ugyanakkor a hitelezés fellendülése nélkül nem lehet számítani az értékesített gépjárművek számának növekedésére” – hangsúlyozta Bohács Zoltán, a Lombard Lízing Csoport gépjármű-üzletág vezetője.

„Ezt a tendenciát erősítheti, illetve gyengítheti a forint árfolyamának változása, a munkaerőpiac alakulása, valamint a kormány idei évi intézkedéseinek lakossági fogadtatása” tette hozzá a szakértő.