Csak március és április közepén jöhetnek a reformkezdeményezések

2011.02.11. 14:43 Módosítva: 2011.02.11. 14:51
Februárban sok minden fog történni; nekem ez volt a benyomásom a miniszterelnök tájékoztatása alapján - jelezte újságírói kérdésre Lázár János a kormány februárra ígért reformprogramjával kapcsolatban. A frakcióvezető egyébként beszédében egyáltalán nem tett említést a csomagról, és kérdésre válaszolva többször is hangsúlyozta, hogy hétfőn a miniszterelnök fog beszélni ebben a témában a parlamentben. Lázár János szavaiból az is kiderült, hogy az egészségügy és az oktatás átalakításáról még nincs döntés, ám a költségvetést is érintő lépések tájékoztatása szerint "valószínűleg nem fognak csúszni".

Hétfőn, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitó napján a miniszterelnök beszélni fog a parlamentben a gazdasági programról – mondta a Siófokon tartott háromnapos Fidesz-KDNP-frakcióülés lezárulta után Lázár János újságírói kérdésre válaszolva. Tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök viszont csak március 15-ig és április közepéig fog kezdeményezésekkel élni a reformprogram ügyében. Ehhez szükség van a parlamenti pártok támogatására. Az intézkedések a gazdaságot, az önkormányzati rendszert, az egészségügyet és a szociális ellátórendszert is érinti fogják - tette hozzá a frakcióvezető konkrétumok említése nélkül a Portfolio.hu beszámolója szerint.

Az intézkedéscsomag kapcsán most bedobott március és április közepi részhatáridők arra utalnak, hogy a lapunkban ismertetett munkatempónak megfelelően nem áll flottul a dolog, kinéz pár hét csúszás. Eredetileg ugyanis február végéig kellett volna elfogadnia a kormánynak a költségvetési kiigazító csomagot, amelynek érintenie kellenet az egészségügyi, az oktatási, a nyugdíjrendszert, valamint az önkormányzati szférát, a tömegközlekedést, és a munkanélküli ellátásokat. Ezt sejteti az is, hogy Lázár tájékoztatása szerint az Országgyűlés április 18-án fogadhatja el az új alkotmányt, és csak ezt követően kezdődhet meg a strukturális újjászervezés. Mindenesetre a fideszes politikus azt is mondta mai sajtótájékoztatóján, hogy nem tartja valószínűnek a gazdasági csomag csúszását.

A frakcióvezető egy másik újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy "elég sok minden fog februárban történni". Nekem ez volt a benyomásom a miniszterelnök tájékoztatása alapján - magyarázta. Azt nem képzelik, hogy a magyar oktatás és egészségügy hosszú távú eredményes átszervezése rövid idő alatt megvalósítható - fűzte hozzá Lázár János utalva arra, hogy a várva várt szerkezeti reformok véghezvitele hosszú időt vesz igénybe.

Több kérdésben is két héten belül vár döntést a frakcióktól a kormányfő - reagált egy másik kérdésre Lázár János, aki a reformprogrammal kapcsolatos konkrét kérdésekre többször is úgy válaszolt, hogy a miniszterelnök hétfőn beszélni fog a parlamentben.

A kormány elsődleges feladatairól

A februári hónap kiemelt feladatai között említette Lázár János:

- a gazdasági stabilitás megteremtését

- az államadósság csökkentését

- a hitelképesség és a hitelesség javítását

- és a hiány tartását

Mi lesz az eszközkezelővel?

A bankoknak az eszközkezelő, a lakosság számára viszont a kilakoltatás elkerülése a fontos - vélte Lázár János. A frakcióvezető véleménye szerint ha nem talál a kormány olyan megoldást, amely ezt a kérdést orvosolja, a kilakoltatási moratóriumnak maradnia kell. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi helyzet rombolja a fizetési morált, ami a moratórium nyilvánvaló ára. Teljesen világos, hogy emberek százezreit nem lehet kilakoltatni, de az sem megy, hogy még az sem fizet, aki tehetné - fogalmazta meg saját véleményeként Lázár János.

A védelem időszaka

Lázár az előttünk álló fél évet a védelem időszakának is nevezte. A Fidesz frakcióvezetője közölte: képviselőtársai számára az jelenti majd a fő kihívást a következő fél évben, hogyan tudnak a közszolgáltatókkal, a bankokkal szemben védelmet biztosítani az emberek számára. Meg kell védeni az állampolgárokat az áram- és gázdíjak emelkedésétől, valamint a banki szolgáltatási díjak növekedésétől - tette hozzá.

Ennek érdekében három monitoring bizottságot hoz létre a frakció: az egyik az emberek jövedelememelkedését vizsgálja majd, testület elnöke Rogán Antal lesz, feladata pedig az, hogy áttekintse, hogyan alakultak a bérek az új szja-rendszerrel, mi történt ennek hatására; továbbá meg kell vizsgálnia például az érdekegyeztető tanácsban született megállapodások betartását is. A másik kettő bizottság pedig a közszolgáltató cégek politikáját, valamint a banki szolgáltatások díjainak emelkedését.