Még rosszabb lett a körbetartozás-helyzet

2011.02.11. 08:11

A körbetartozás felszámolásában nem történt előrelépés tavaly, sőt tovább romlott a helyzet - állapította meg a Coface Hungary. Időben elhúzódnak a követelések, és nagyon sok érvényesítése jogi eljárásba megy át. Továbbra is elsősorban a kereskedelmet, az építőipart és a mezőgazdaságot jellemzi a körbetartozás - írja a Napi Gazdaság.

A cégek nagy része szeretné elérni a fizetési határidők csökkentését, ám ebben pont azok ellenérdekeltek, akik diktálnak: a komoly gazdasági, és így lobbierőt képviselő állami intézmények, önkormányzatok, azok cégei, multik, és egyéb vállalkozások, amelyeknek érdekében áll, hogy minél hosszabb ideig finanszíroztassák magukat a beszállítóikkal - véli Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője. Tulajdonképpen ingyen hitelről van szó, ami sokkal olcsóbb, mint akár a tulajdonosi, akár a külső finanszírozás, mivel késedelmi kamatról az esetek zömében szó sincs - tette hozzá a szakember.

Ha a piramis tetején lévő eladó-vevő viszonylatban még csak 30 vagy 60 napos a tolerált késedelem, mire egy többszörös beszállítói láncolaton keresztül lecsorog és az alatta lévők is tovább késnek, akkor az alapbeszállító már 120-180 nap után juthat csak a pénzéhez. Így válik a rendszer finanszírozhatatlanná - mondta Bagyura András kereskedelmi igazgató. Egyre inkább jellemző, hogy a szerződésben rögzített 30 napos fizetési határidő mellé szóban vagy írásban további 30 napos vagy még hosszabb büntetlen késedelmet engedélyeznek a felek, azaz tulajdonképpen 60 napos határidővel dolgoznak.