Újabb kemény kritika Londonból

2011.02.15. 15:06
Inkább rövid távú szemlélet vezérelheti a februári kiigazító csomag tartalmát és a közép távon megnyugtató költségvetési pálya esélye a 2014-es választásokhoz közeledve kérdésessé válhat, vélte Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője.

„A piacnak fundamentálisan újra kell értékelnie a mostani rövidlátó optimizmusát Magyarországgal szemben" - véli Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője, aki az elmúlt napokban a magyar gazdasági kormányzat és a jegybank képviselőivel találkozott.

Rövid távú reformok

Montalto szerint inkább rövid távú szemlélet vezérelheti a februári kiigazító csomag tartalmát és a közép távon megnyugtató költségvetési pálya esélye a 2014-es választásokhoz közeledve kérdésessé válhat. Montalto úgy tapasztalta, hogy az 5 százalékra megcélzott GDP-növekedési ütemet illetően még a minisztériumi apparátus is kissé bizonytalan. Az elemző a monetáris politika kapcsán aggódva érkezett Budapestre és még inkább aggódva távozott, mert úgy véli, hogy olyan körülményeket teremt az új monetáris tanács felállása, amelyben Simor András jegybankelnök elképzelhető, hogy még idén le is mond.

Fenntarthatatlan az optimizmus

A Nomura elemzője a hosszú távú tervekről és folyamatokról szóló találkozók keretében magyar részről Simor András jegybankelnökkel, Nátrán Rolanddal és Banai Péterrel, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkáraival találkoztak. Montalto eddigi pesszimistább megítélése a találkozók után sem változott meg, sőt még negatívabbá vált. Emiatt ő a piac jelenlegi optimizmusát Magyarországgal szemben fenntarthatatlannak tartja.

A piac azonban nem lát túl messzire, ezért nem meglepő, hogy sok befektető a rövid távú eredményeket látva pesszimistából optimistába fordult, fogalmazza meg a lehetséges magyarázatot.

Montalto szerint a jelenlegi folyamatok és a homályos költségvetési kilátások mellett a 2014-es választások idejére a mostani gazdaságpolitika már fenntarthatatlanná válik.  A növekedési kilátások viszont akár jobbak is lehetnek a vártnál, ám ezt főleg az export hajtja, a belföldi kereslet dinamikája pedig lanyha marad - véli Montalto. A kormányzat élénkítést célzó adópolitikája arra lehet elég, hogy stabilizálja a belföldi keresletet, de nem valószínű, hogy kirobbanó lendületet tudna adni neki.

Nem lesz akkora a csomag

Montalto szerint a reformcsomag biztos nem lesz akkora, mint a várt 600-700 milliárd forint, tartalma pedig egyelőre elég bizonytalan. Valószínű, hogy olyan ösztönzőkhöz nyúlnak, amelyek a munkaerőpiaci részvételt erősítik, bérbefagyasztások és a helyi önkormányzatok kiadáslefaragása szerepelhet benne. Jó részük azonban rövid távú és torzító hatású lesz az elemző szerint. A várt kétharmad-egyharmad arányú kiadáslefaragás és bevételnövelés aránya inkább a bevételnövelés javára tolódhat el véleménye szerint, míg a csomag bejelentése márciusig késhet.

A Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) egyre fontosabb szerepe lehet meglátása szerint abban, hogy a költségvetésen kívüli, beruházási tételeket finanszírozza. A költségvetésre így a februári tervezet pozitív hatású lesz, de az MFB-re nézve többletköltségeket hozhat.

2013 lesz a kritikus év

Szerinte hosszú távon kulcsfontosságú lesz, miként reagál a kormány a 2013-tól újból fennálló költségvetési feszültségekre. Montalto szerint a kormányból néhányan úgy látják: mind a piac, mind az EU kevésbé fog már figyelni a költségvetési politikákra akkoriban, vagyis kevésbé lesznek szigorúak. A hosszú távú gazdasági program intézkedései pedig éppen az idő tájékában válnának esedékessé, noha 2014-ben újból választási kampány idénye következik, mindezek miatt pedig újabb költségvetési elcsúszás jöhet.