Olcsóbb importgázról tárgyal az E.on

2011.02.17. 10:26
A német hátterű cég a földgáz árának meghatározásáról tárgyal a Gazprommal, a jelenlegi rendszerben ugyanis komoly veszteségei származnak az importból. A gázcégek feje fölött a politikusok is tárgyalnak, Fellegi a hosszú távú szerződések mielőbbi újratárgyalásáért lobbizik. Néhány éven belül már lehet hogy nem kell két külön tárgyalóasztal, ha az E.on el akarja adni a fölgáz-nagykereskedelmet, az állam élhet elővásárlási jogával.

Tárgyalásokat folytat egymással az E.on Földgáz Trade Zrt. és az orosz gázexportért felelős Gazpromexport az átvett földgáz árának meghatározásáról, számol be a Világgazdaság.  Az E.on-nak a kormány tavalyi döntése nyomán az egyetemes szolgáltatásba felajánlott gáz árába a holland spot piaci árat is be kell kevernie, míg beszerzését a hosszú távú szerződésekben foglalt olajtermékek árához kötött formula szerint kénytelen bonyolítani.

A német hátterű gázkereskedőnek ebből fakadóan komoly veszteségei származnak, ezért kedvezőbb árú értékesítésre próbálja rábírni orosz partnerét. Egyelőre a régi árképlet az érvényes, így januártól 5 dollárral, 388 dollárra nőtt ezer köbméter orosz gáz magyarországi importára.

A Világgazdaság emlékeztet rá, hogy az EFT anyatársaságának és a GDF Sueznek is sikerült már némi módosítását elérniük orosz partnerüknél a gázár-meghatározás terén. A Gazpromexport korábban olyan nyilatkozatot tett, ami szerint vizsgálja az RWE cseh érdekeltségének és a szlovák SPP gáztársaságnak történő értékesítés során is a spotárak valamilyen szintű alkalmazását az ármeghatározás során.

A politikusok is tárgyalnak

A hosszútávú szerződések kérdése azonban túlmutat a cégeken. Mivel a hazai import mintegy 80 százalékát  a Gazpromtól szerezzük be, az olcsóbb gáz kérdése stratégiailag fontos tényező, a gázcégek feje fölött politikusok is tárgyalnak.

Annak idején Magyarország a legrosszabb feltételekkel kötötte meg az oroszokkal a hosszútávú szerződést, a régióban mi kapjuk a legdrágábban a gázt, az előnytelen szerződést pedig 2006-ban a Moltól a földgáznagykerekedelmet átvevő E.on is megörökölte, mondta az Indexnek egy energetikai szakember.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte már az orosz tárgyalásokon, hogy a szerződéseket még 2015-ös lejártuk előtt újratárgyalhassák, az orosz fél azonban erről hallani sem akar.

Akár az állam is átveheti

Információnk szerint az E.on szívesen eladná az államnak a veszteséges üzletágat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig tavaly már elővásárlási jogot is szerzett a cégre, egyelőre azonban nem folytatnak tárgyalásokat.

„A kormány csak akkor tud élni elővásárlási jogával, ha az E.on el kívánja adni leányvállalatát" - mondták kérdésünkre a minisztériumban, ahol azonban nem tagadták, hogy a kormánynak valóban lenne ilyen szándéka. Egyelőre azonban nem látszik, honnan lenne erre pénze az MNV-nek, az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint akár állami erőműveket is kaphatna az E.on a Földgáz Trade-rért cserébe.