Feljelentésre készülnek az Electro World hitelezői

2011.02.21. 08:29 Módosítva: 2011.02.21. 08:31
Nem elégszik meg a felszámolási kérelem benyújtásával, hanem pertársaság alapítására és büntetőfeljelentésre készül az áruházlánc néhány üzleti partnere. Közülük többen csaknem egy éve várnak a pénzükre. Az Electro World a pénzügyi helyzete miatt várhatóan csődvédelmet kér, a vezérigazgató azt ígéri, amint nekik fizetnek az adósaik, ők is fognak fizetni.

Az Electro World (EW) áruházlánc néhány hitelezője pertársaság alapítására készül, és büntetőfeljelentést tesz, ha egy hónapon belül nem tud megállapodni a követelései rendezéséről – közölte Vörös Péter, a Decor-Floor Kft. ügyvezetője. Azt követően szánták el magukat erre a lépésre, hogy – az EW több más hitelezőjéhez hasonlóan – felszámolást kezdeményeztek a cég ellen. Összesen nagyjából tízmillió forintra várnak hiába, ezért indították decemberben a felszámolási eljárást.

Öt doboz magenta színű szőnyeggel kezdődött

Csődvédelmet kértek

Csődvédelmet kért az Electro World, az erről szóló dokumentumot pénteken nyújtotta be a cégbíróságnak - írta hétfői számában a Napi Gazdaság. A cégcsoport vezetője, Polgár Csaba a lapnak azt mondta: két hónapon belül lezárhatják azokat a tárgyalásokat, amelyeket egy nagy elektronikai kereskedelmi társasággal folytatnak működőtőke bevonásáról. A Napi Gazdaság azt írta, a cég alkalmazottai szkeptikusak.

Vörös Péter azt mondja, 2009 novemberétől 2010 februárjáig több áruházban, illetve az EW új irodájában dolgoztak, melegburkolást és szőnyegezést végeztek. „Öt doboz magenta színű szőnyeget kértek az új irodájukba, az volt az első kintlévőség, 2010 februárjában, amit nem fizettek ki” – idézte fel Vörös.

Ennek ellenére később több más munkát is elvégeztek – bár egy idő már csak olyan feltétellel, hogy a teljes anyagköltséget kifizetik nekik előre –, végül októberre gyűlt össze a nagyjából tízmillió forintnyi ki nem fizetett számla. Ezeket a számlákat az Electro World befogadta, nem vitatták annak tartalmát, és a munkánk ellen sem voltak minőségi kifogások. Tavaly június óta többször ígértek nekik részletfizetést, átütemezést, hitegették őket, de a tartozást nem fizették meg, mondja az ügyvezető, felidézve: volt, amikor az EW szinte ingyen munkát kért azzal az indoklással, hogy "amikor majd jól megy nekik, emlékezni fognak, ki volt velük rendes, amikor bajban voltak".

Öt-hat csatlakozó lehet

A pertársasághoz az eddigi visszajelzések szerint öt-hat EW-hitelező csatlakozik. Az ügyvezetők ellen tesznek majd büntetőfeljelentést, de az egyelőre nem publikus, milyen bűncselekmény gyanújával. A hitelezőket különösen az dühíti, hogy Polgár Csaba a legutóbbi nyilatkozataiban - így többek között lapunkban is - azt állította, fizetni akar, ám a jól hangzó marketingszöveggel szemben semmi jel nem mutat arra, hogy megegyezésre törekednének, az „elmúlt két hónapbeli tapasztalatunk ezzel homlokegyenest ellenkező”.

A pertársasághoz várhatóan csatlakozik az a Mobil Art Irodabútor Kft., amely - mint arról korábban beszámoltunk - novemberben kezdeményezett felszámolást az EW Magyarország ellen, szintén nagyjából tízmilliós követelés nyomán. Bagó Tamás ügyvezető a mostani megkeresésünkre megerősítette, hogy támogatják a kezdeményezést, amihez azért csatlakoztak, mert „Polgár Csaba vezérigazgató, akivel korábban tartottuk a kapcsolatot, az utóbbi hetekben nem elérhető. Márpedig olyan emberrel nagyon nehéz megegyezni, akivel nem tudunk beszélni sem, holott most már nagyon itt lenne az ideje, hogy megpróbálja visszaszerezni a bizalmat”.

Tíz éve ugyanaz a száma

„A telefonszámom több mint tíz éve ugyanaz, de sajnos, hasonlóan, bármely nagyvállalati vezetőhöz, nem tudok telefonon és az egyéb csatornákon folyamatosan elérhető lenni” – reagált a hitelezők felvetésére Polgár Csaba, aki szerdán kilátásba helyezte, hogy csődvédelmet kér az EW Magyarország. A Világgazaságnak azt mondta, ezzel a lépéssel időt szeretnének nyerni, hogy egy külföldi szakmai befektetőt találjanak. Állítja: azokkal a hitelezőikkel általában meg tudnak állapodni, akik megértik, hogy „kölcsönösen segítve tudjuk a gazdasági világválságot átvészelni [...] ideális esetben minket is kifizetnek majd a nekünk tartozó cégek, és mi is azonnal eleget fogunk tudni tenni minden jogos követelésnek".

Kifogásolta viszont egyes hitelezők viselkedését, és azt ígérte, fellépnek az "alaptalan vagy a versenytársak, illetve szervezett körök által, jogtalan előnyszerzésre irányuló, még törvénysértő lépéseket sem mellőző lejáratásaikkal szemben". Azt is közölte, hogy a nekik kárt okozó személyekkel, cégekkel szemben "teljes erőnkkel fel fogunk lépni [...] e célból több büntető feljelentést is kellett már tennünk, de nem gondolom, hogy a követendő út a médiához való rohangálás az eljárásokkal kapcsolatban".

Nehéz idők

Az Electro World áruházlánc novemberben került a figyelem középpontjába, amikor váratlanul bezárta dunakeszi áruházát, a lépést azzal indokolva, hogy a Megyeri híd megnyitása óta néhány kilométeren belül két boltja van, a dunakeszi és a budakalászi (azóta ez utóbbit is bezárták, épp a héten, bár az ígéretek szerint a közelében hamarosan újat nyitnak). Ugyanazon a napon, amikor bezárt az üzletük, az addig öt EW-üzletet őrző Török Biztonsági Szolgálat ki nem fizetett számlákra hivatkozva levonult a boltokból.

A következő hónapokban kiderült, hogy tízmilliós nagyságrendű, jellemzően tavaly nyár eleje óta meglévő követelések miatt több cég is felszámolást kért az EW Magyarország ellen, amely tavaly őszig a most tizenkét tagú áruházlánc központi cége volt (azóta minden boltot külön társaság üzemeltet, ezek tulajdonosa az EW Holding Zrt., amely ciprusi cég és magyar magánszemélyek tulajdonában van). A vállalat vezetése elismerte, hogy nehéz anyagi helyzetben van, és közölte, hogy a veszteséges boltokat bezárja. Cáfolták ugyanakkor, hogy igazak lennének azok az internetes fórumokban is szereplő híresztelések, amelyek tudni vélik, hogy már ki is jelölték ezeket az áruházaikat.