Beindult a cukorturizmus

2011.02.28. 16:34

Nemcsak a benzin, hanem a cukor is olcsóbb Szlovákiában, ezért a magyar-szlovák határ mentén lévő települések lakói közül egyre többen mennek kristálycukrot vásárolni a szlovákiai boltokba, ahol akár kilónként 30-70 forinttal is olcsóbban beszerezhetik. A helyiek beszámolói szerint Tornalján, Rozsnyón, Kisújhelyen, Nagykövesden nem ritkán tízkilószámra vásárolják a cukrot egyes vevők.

Kilónként 300 forintra kúszott a cukor kiskereskedelmi ára az elmúlt hetekben, szakemberek szerint az év hátralévő részében tovább drágul. Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, ebből 105 ezer tonnát gyártunk.

Az egyik legnagyobb termelő Brazília - az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva - alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy kétmillió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket. A világkereskedelemben kialakult cukorhiány másik oka Kína és India gazdasági növekedése, az ezzel járó életszínvonal-emelkedés, a növekvő cukorfogyasztás.