Dühből hosszabbítja Matolcsy a bankadót

2011.03.03. 17:17
A kormány gyakorlatilag dühből hosszabbítja a banki különadót, mert az érintettek nemzetközi fórumokon tiltakoztak az adó miatt – értesült az fn.hu. A nemzetgazdasági miniszter az Orbán-csomag bemutatásakor jelentette be, hogy a jövőre is teljes összegű marad a sarc.

„A bankadót három évre teljes összegében érdemes beszámítani a költségvetés bevételei közé.” A kormány nem tudott mást ajánlani, mert nem tudott megegyezni másról a bankokkal, mondta Matolcsy György a Széll Kálmán terv bemutatásakor. Vagyis, a korábban ígért 90 milliárd helyett 180 milliárdot szed be a kormány a szektortól jövőre is.

Az fn.hu értesülése szerint a miniszter kiszólását és közvetett módon magát az adóemelést a bankok különadó-ellenes brüsszeli lobbitevékenysége váltotta ki.

A bankszövetség a különadó tavalyi kivetésekor azt akarta elérni a magyar kormánynál, hogy a befizetett bankadót későbbi évek nyereségadójaként lehessen értelmezni. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ekkor kemény hangú levélben jelezte: két elképzelés van a fejében a magyar bankok számára. Vagy 2010 és 2012 között rendre 120, 120 és 90 milliárd forint leosztásban fizetnek a bankok különadót, és a bankok ehhez, ha nem is „mosolyognak”, de nagy cirkuszt nem csinálnak, vagy ha a bankszövetség nem fogadja ezt el és nagyon harsog, akkor három éven át 150-150-150 milliárd forint lesz a bankadó.

Bár az adó bankokat érintő része nem 150, csak 120 milliárd forint lett, a keddi bejelentéssel gyakorlatilag megvalósul Matolcsy tavalyi fenyegetése: jövőre sem csökkenhet az adó mértéke.

Az fn.hu úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági minisztert nem a puhább kritikákat megfogalmazó hazai bankvezetők akasztották ki, hanem az a levél, amelyben 13 multinacionális cég levélben tiltakozott a különadó ellen. Ezt a levelet négy banki-biztosítói pénzügyi csoport is aláírta, az Allianz, az Aegon, az Axa és az ING. Matolcsy György ezt a gesztust értékelte úgy, hogy a bankszektor túl harsányan tiltakozott, a bankadó mostani meghosszabíbtása pedig ezzel függ össze, írja a lap. (A különadók brüsszeli visszhangjáról ide kattintva olvashat.)