Vizsgálja a kormány, miért drága a cukor

2011.03.04. 12:13
Azonnali vizsgálatot rendelt el cukor-ügyben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

Nem biztos, hogy a cukoripar minden piaci szereplője helyes piaci magatartást tanúsított az utóbbi időben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vizsgálat lefolytatására utasította a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MGSZH).

Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára elmondta: a cukor ügyében várhatóan már a jövő héten uniós szinten is döntéseket hoznak a helyzet enyhítése érdekében. Mintegy 300 000 tonna cukor importját teszik lehetővé harmadik országból, várhatóan vámmentesen. Emellett további 500 000 tonna, az unió belső piacán megtalálható cukormennyiséget kvótásítanak.

Emellett mintegy 26 000 tonna folyékony cukor, azaz izoglükóz piacra dobásával is foglalkoznak az EU illetékesei. Mindezek célja, hogy a magas cukorárakat letörjék. Mindemellett az államtitkár számos, a mezőgazdasági termelőket érintő kérdésről is beszélt, így elmondta, hogy az agrár kárenyhítési alap feltöltöttsége 4,2 milliárd forint.

Czerván György szerint az élelmiszerek áfacsökkentése továbbra is napirenden szerepel, de ennek is a költségvetési lehetőségek szabnak gátat.