Tetszik az elemzőknek a két mt-jelölt

2011.03.07. 10:23
Vasárnap este fény derült két új monetáris tanács-tag nevére, és úgy tűnik keddtől csak öttagú lesz a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szerve. Az elemzők kedvezően fogadták a személyek megnevezését, negatív fejleménynek nevezik ugyanakkor a további jelöltek ismertetésének halogatását.

Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea lesz a monetáris tanács két új tagja. A BNP Paribas londoni közgazdászai a nevek kapcsán jegybanki tapasztalatukat emelik ki. Eddig egyikük sem beszélt a monetáris politikáról, ám korábbi jegybanki hátterük mérsékelheti azokat az aggodalmakat, hogy a kormánypárt a jegybank függetlenségének csökkentésére törekszik, magyarázzák a londoni elemzők. A Fidesz a későbbiekben két további személyt is megnevezhet.

Arról, hogy a kormánypárt miért nem használta ki a teljes keretet és jelölt négy tagot a monetráis tanácsba, csak találgatások vannak. Az egyik szerint a kormány a soros elnökség miatti rivaldafényben nem akart újabb vitatható, presztízsrombóló lépést tenni azzal, hogy pártpolitikai szempontok szerint kevésbé piackomform embereket ültet az mt-ba, azonban erre a soros elnökség után sor kerülhet.

Elisabeth Andreew, a Nordea Bank közgazdásza szerint a kormánypárt jelölése ésszerűnek tűnik, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az új tagokat a parlament fogja kinevezni, ahol a Fidesz bír többséggel.

Ha a másik két poszt betöltetlen marad, egyelőre nem alkotnak majd többséget a tanácsban az új tagok, emlékeztetnek reggeli jelentésükben a CIB Bank elemzői. A monetáris politika irányvonalát nagymértékben határozzák meg az új tagok. A reformcsomag bejelentésére nagyjából semlegesen reagált a forint és a kötvénypiac is, így a csomag még nem teremt túl nagy teret a monetáris lazításhoz, vélekednek a bank szakemberei. Csak a majd megjelenő kommentárok alapján kaphatunk pontosabb képet az új tagok monetáris politikai hozzáállásáról, teszik hozzá a CIB szakértői.

Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A két új tag ismeretlensége ellenére szakmai hátterük arra utal, hogy hozzáértő emberekkel bővül a tanács, így negatív forint-piaci reakcióra nem számítunk, fogalmaznak reggeli hírlevelükben a Raiffeisen Bank budapesti elemzői.

A JP Morgan befektetési és elemző részlegének felzárkózó térségi szakértői a jelöltek megnevezése után adott kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy "a Fidesz óvatos a konszolidációs csomag és a monetáris tanácsi változtatások piaci reakciójával kapcsolatban", ezért most csak két olyan személyről döntött, akiknek jelölése valószínűleg nem vált ki negatív piaci reakciót.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének módosítása "megkérdőjelezi a testület döntéshozatalának függetlenségét", ám meg kell várni a két további jelölt megnevezését ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni a pénzügypolitikai kihatásokról. A ház szakértői hétfői kommentárjukban mindazonáltal "megalapozatlannak" nevezték azokat az aggodalmakat, hogy az új monetáris tanácsi tagok belépése "azonnali" kamatcsökkentést fog eredményezni.

Bártfai-Mager Andrea

Bártfai-Mager Andrea a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végzett, posztgraduális tanulmányok keretében pénzügyi menedzsment és banki kapcsolatok képzésen vett részt. Bankszakmai pályafutását a Postabank és Takarékpénztár Rt.-ben kezdte, a Kockázatkezelési Divízió munkatársaként vezető kockázatértékelő volt, majd a vezérigazgatói szakmai titkára lett. 2001-ben került a Magyar Nemzeti Bankhoz, ahol a Bankfőosztályt vezette. 2006-tól a Pénzügyi Stabilitás szakterület vezetése volt a feladata igazgató-helyettesi beosztásban. 2007. szeptember 1-jétől a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának volt tagja, jelenleg pedig a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Gerhardt Ferenc

Gerhardt Ferenc 2005 és 2007 volt az MNB-ben a banküzemi szakterület vezetője, jelenleg az állami tulajdonú MFB-nél vezérigazgató-helyettes (MFB-s volt az első Orbán-kormány idején, 1999-2000-ben is). Gerhardt Ferenc személye (amellett, hogy jelenleg az MFB verzérigazgató-helyettese) még 2007-ből ismerős a Magyar Nemzeti Bank kapcsán. 2007 februárjában járt le ugyanis az akkori alelnök Szapáry György mandátuma és Járai Zsigmond  akkori jegybankelnök január 22-én Gerhardt Ferencet jelölte az MNB alelnökének. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök azonban nem hagyta jóvá Járai jelölését, és később már az új MNB-elnök, Simor András nevezte meg a jegybank alelnökét.