Brutális a februári hiány

2011.03.07. 17:22

Februárban óriási hiányt halmozott fel az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - központi alrendszere. Az államháztartás hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - februárban 436,9 milliárd forint volt, az első két hónap deficitje 559,7 milliárd forint, amely az éves előirányzat 81,4 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezen belül februárban a központi költségvetés 419,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20 milliárd forintos többlettel zártak.

Az államháztartás januári hiánya 122,8 milliárd forintot tett ki. Egy évvel ezelőtt 2010. februárban az államháztartás központi alrendszerében 381,9 milliárd forintos hiány keletkezett. A múlt év első két hónapja után az államháztartás egyenlege 350,6 milliárd forintos deficitet mutatott, ami az egész éves várható hiány 40,3 százalékának felelt meg.

Az igencsak púposnak ígérkező hiánypálya lefutásának korrigálását célozhatja a kormány által nemrég elfogadott 250 milliárd forintos stabilitási tartalékalap. Ez azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szemléletű államháztartási hiány az év közepén jócskán meghaladja majd az egész éves tervet, még a tavalyi pályát is felülmúlva. Az NGM legutóbbi tájékoztatása szerint nem a 2010. évi folyamatokhoz kapcsolódik a 250 milliárdos zárolás végrehajtása.

Az NGM tájékoztatása szerint a magas februári hiánynak nem fundamentális, hanem a kiadások és bevételek ütemezésében rejlő okai vannak. Ezek között az egyik, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó központi költségvetési bevételek (528,8 milliárd forint) csak a második félévben teljesülnek, valamint, hogy a pénzügyi szervezetek különadójából (187,0 milliárd forint) és az egyes ágazatokat terhelő különadóból (161,0 milliárd forint) a jogszabályok szerinti ütemezés következtében bevételek az év első két hónapjában nem származnak.

A tárca szerint ha a februári egyenleget a későbbi tételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 371,8 milliárd forintra, a jelenlegi érték kb. 66 százalékára csökken.

A tárca tájékoztatása szerint "a központi költségvetés 2011. évi kiadási túllépéséhez emellett hozzájárultak egyrészt a februári magas kamatkiadások, másrészt a főbb adóbevételek csökkenése".

A nemzetgazdasági minisztérium által közölt részletesebb táblázatból az is kiolvasható, hogy az első két hónapban elszaladó hiányért elsősorban a központi költségvetés kiadásainak látványos növekedése és az elmaradó tb-bevételek állnak.

Mindenképp negatív meglepetés a kéthavi hiány, még akkor is, ha a megnövekedett kamatkiadásokat figyelembe vesszük - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatója a Napi Gazdaságnak. A piac vélhetően két hónap után még nem fog idegeskedni, az egyszeri bevételek az év második felében folynak be. Ugyanakkor az ilyen kellemetlen kommunikációs meglepetés az elmúlt években elkerülhető volt, akkor még a szaktárca közölt éven belüli hiányprognózist, amihez a piac tarthatta magát - mondta az elemző a napilapnak.