Nem létezik a titkos Orbán-csomag

2011.03.09. 17:43

Téves sajtóinformációk jelentek meg a Széll Kálmán Tervvel kapcsolatban az elmúlt napokban, semmilyen 180 oldalas dokumetnum nem létezik – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Népszabadság múlt heti értesülése szerint a reformprogram kész, megfelelő szinten és mélységben. A 180 oldalas részletes szakmai programot azonban a kormány titkolja, amivel szeretné elkerülni a Bokros-csomag hatást (a hirtelen népszerűségvesztést) a megszorítások elsietett bejelentésével.

A csomag bejelentése után a legtöbben pontosan azzal vádolták a kormányt, hogy bár az elképzelések többsége támogatható, az operatív program hiánya miatt nem lehet megítélni, hogy a tényleg végrehajtható-e a kiigazítás a kormány tervei szerint.

Akkor mi van?

Az NGM az értesülésre csak most reagált: mint írják, a közvéleménynek bemutatott elképzeléseknél nincs részletesebb program, operatív lépéseket is tartalmazó dokumentum nem létezik  Ami van, az egy 34 oldalas angol szöveg, amit a kormány külföldi szakmai elemzőknek küldött szét és ami a minisztérium honlapjára március 7-én került fel. (Az angol anyagról ebben a cikkünkben mi is írtunk.)

Bár az angol terv sem bontja ki az Orbán-csomag minden részletét, újdonságok így is voltak benne a hazai közvéleménynek szánt bejelentésekhez képest.

Az elemzőknek szánt csomagból mások mellett kiderült: a minimálbérnél alacsonyabb összegben maximálnák a munkanélkülieknek fizetett járadékot és hasonló plafon lenne a szociális segélyekre. Megszüntetnék a MÁV és a Volán-járatok párhuzamosságait, a Bajnai-kormány pedig nem is volt annyira semmirekellő, mint azt sokszor hangoztatják.