Újabb morzsákat kaptunk az Orbán-csomagból

2011.03.11. 13:55

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternél és Kármán Andrásnál tájékozódtak az UniCredit bécsi elemzői a Széll Kálmán Tervről - írja a portfolio.hu.

A telefonkonferencián elhangzottak szerint már a kormány sem számol Matolcsy 4-6 százalékos növekedési előrejelzésével, a csomag egy sokkal reálisabb, 3-3,5 százalékos gazdasági növekedésre és 3 százalékos inflációra épül (utóbbi a jegybank közép távú inflációs céljával egyenlő).  Az UniCredit az elhangzottak alapján arra számít, hogy a kiigazítás kapcsán következő fontosabb határidő április közepe, amikor a kormány benyújtja a konvergenciaprogramot.

Kármán András államtitkár azt is elárulta, hogy rengeteget foglalkoztak a csomag részletein és a kormány döntései nyilvánosságra kerülnek a közeljövőben, akár már a következő hetekben. Júliusig pedig a tervezett intézkedések kétharmadát végre kellene hajtania a kormánynak - írják beszámolójukban a bank közgazdászai.

Kevés részlet, sok benyomás

A beszélgetés alapján az a benyomásunk - arják az elemzők -, hogy a minisztérium az Európai Bizottságtól érkező pozitív véleményének megjelenéséig kivár a devizakötvény piacra dobásával. Szerintük a kormány már jelenleg is egyeztetéseket folytat Brüsszellel az intézkedéscsomagról. A beszélgetés során a minisztériumban hangsúlyozták, hogy az új alkotmány (amiről ebben a cikkünkben olvashat részleteket) az adósságra vonatkozó limitet 50 százalékon rögzíti majd, amelyet a tervek szerint Magyarország 2018-ra akar elérni.

Az a benyomásunk, hogy a forint svájci frankkal szembeni rögzítése továbbra is a lehetséges megoldás között szerepel a kormány előtt - vélekednek a szakértők, akik írásukban emlékeztetnek arra is, hogy a kilakoltatási moratórium áprilisban lejár és a kormány addigra előáll a megoldással. (Ennek ellentmond egy tegnap benyújtott törvényjavaslat, ami szerint a bedőlt hiteleseket április közepe után is védené a kilakoltatástól a kormány.)

Összességében úgy gondoljuk - írják -, hogy a kormány sarokba szorult a bejelentett számok és határidők fényében, ezért a következő hónapokban nagyon korlátozott lesz a költségvetési mozgástere. Ez arra enged következtetni, hogy az előttünk álló időszakban viszonylag kedvező hírek érkezhetnek a magyar gazdaságpolitikáról - zárjuk beszámolójukat az UniCredit elemzői.