Valójában nem szeretjük a munkahelyünket

2011.03.11. 07:57

Regionális összehasonlításban a magyarok a legelégedettebbek jelenlegi munkahelyükkel - állapította meg a Grafton Recruitment munkaerő-közvetítő cég legfrissebb felmérése. Az első látásra meglepő eredmény a szakemberek szerint annak tudható be, hogy az átlag magyar munkavállaló jellemzően rugalmatlan, pesszimista karrierjével kapcsolatban, ám főnökétől rendszeres visszajelzést kap munkájáról.

A Grafton több mint hatezer ember megkérdezésével végzett elemzése úgy találta, hogy a magyar, szlovák, cseh, lengyel, román és litván válaszadók legalább olyan eltérően dolgozzák fel a pénzügyi válság hatásait, mint amilyen különbségek vannak a szorosan egymás mellett élő nemzetek mentalitásában.

A magyarok válaszolták a legmagasabb, 60 százalékos arányban azt, hogy elégedettek a munkájukkal, de nyitva tartják a szemüket, hátha adódik egy szakmailag vagy anyagilag jobb lehetőség. A csehek és a szlovákok várják leginkább, hogy egy kedvezőbb ajánlat birtokában búcsút inthessenek jelenlegi munkáltatójuknak.

Nem meglepő, hogy a magyar munkavállalók viszonylag jól tűrik a válság utáni időszakot - állítja Fehér Tamás, a Grafton Recruitment magyarországi ügyvezetője. A régióban messze ők a legrugalmatlanabb munkakeresők, ezért inkább beletörődnek pillanatnyi helyzetükbe. Ezt erősíti, hogy a magyarok kétharmada még mindig kifejezetten aggódik a válság miatt, és határozottan úgy gondolja, hogy az még javában tart.

Elenyésző azok száma, akik arra számítanak, hogy már az idén javul munkaerő-piaci helyzetük. A magyarok több mint fele elutasítja azt a lehetőséget, hogy határozott idejű munkaszerződést fogadjon el, miközben a szlovákok és csehek több mint 75 százaléka hajlandó lenne erre a kompromisszumra egy jobb állás érdekében.

Hasonló a helyzet a részmunkaidővel: míg a magyarok 50 százalékának meg sem fordulna a fejében, hogy elfogadjon egy ilyen lehetőséget, a lengyelek és románok több mint 80 százaléka vállalná azt. A rugalmatlanság az új munkahely által ajánlott kezdő fizetés esetében is tetten érhető: a magyar válaszadók csupán 53 százaléka lenne hajlandó engedni elvárásaiból.

A válaszadók szerint a magyarországi cégek kétharmada valamilyen rendszerességgel ad visszajelzést dolgozóinak az általuk elvégzett munkáról. Ez az arány jelentősen jobb például a cseh és a litván üzleti gyakorlatnál.