Júliusig tartana a kilakoltatási moratórium

2011.03.16. 16:56

Lázár János és Rogán Antal a bírósági végrehajtásról szóló törvényhez szerdán benyújtott módosító javaslatának indoklásában azt írja: a moratórium meghosszabbításának fix időponthoz kötését az a "morálisan el nem hanyagolható társadalmi érdek" indokolja, hogy a felvett hitelt - felvevőjének anyagi erejéhez mérten - mindenképp vissza kell fizetni.

Múlt héten még arról volt szó (egy szintén kormánypárti törvényjavaslatban), hogy a moratóriumot határozatlan ideig hosszabbítanák meg a legrosszabb helyzetben lévő adósoknak.

A módosítóban Rogánék kitérnek arra, hogy a jelzáloghitelek finanszírozásául szolgáló jelzáloglevelek értékét tartósan meg kell őrizni. Ez nemcsak a pénzintézeteknek, hanem a lakáshiteleket pontosan fizető többségnek is érdeke, hiszen ellenkező esetben az ő terheik is növekednek. Ezt a kitételt minden bizonnyal az indokolta, hogy a pénzintézetek kamatemelést helyeztek kilátásba, ha kitolják a moratórium lejáratát.

A két fideszes politikus hangsúlyozza, hogy a moratórium meghosszabbítása mellett szól, hogy a Bankszövetség és a kormány jelenleg is dolgozik a bajba jutott hitelesek védelmét szolgáló elképzeléseken, amelyek szerint a terheket a hitelfelvevők, a bankok és a kormány együtt vállalnák, így az április 15-én lejáró kilakoltatási moratóriumot elég két és fél hónnappal meghosszabbítani.

Mint írtuk, a módosítóról és a törvényjavaslatról a házszabálytól eltérve még szerdán szavaznak a képviselők.