Már 2045-re is van adósságunk

2011.03.16. 07:20

A magyar költségvetés hosszú távú elkötelezettsége 4512 milliárd forintra rúg, ami az idei államháztartási kiadások 32 százaléka - derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb összegzéséből. A kötelezettségek 2045-ig állnak fenn, írja a Napi Gazdaság.

Az idén 226 milliárd forintot kell fizetni a szerződések után, s ez a következő években sem csökken 210 milliárd forint alá - ami az éves államháztartási kiadások 1,5 százaléka. Összehasonlításképpen az államadósság törlesztésének kamatkiadása jelenleg évente ezermilliárd forinttal terheli a költségvetést.

A legnagyobb egy összegű kötelezettséget a honvédség vállalta 1133 milliárd forint értékben a laktanyák üzemeltetésére, fenntartására, őrzésére 2045-ig. Mivel ezeket a szerződéseket az HM a saját cégeivel kötötte, nem valódi elkötelezettségek, hisz a szerződések egy miniszteri döntéssel bármikor módosíthatók.

Jóval konkrétabb kötelezettség a 14 Gripen vadászgép lízingdíja. A 14 repülőgép beszerzési értéke 340 milliárd forint volt, ezt egészíti ki az 58 milliárd forint pilótaképzési program, amit a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a Magyar Honvédség. Ez utóbbi évente kétmilliárd forinttal, a Gripenek díja 30 milliárd forinttal terheli a honvédségi büdzsét a következő években.

A honvédségi beszerzésekhez fogható költségük egyedül az ppp-konstrukcióban épült autópálya-programoknak van, pontosabban az M6-os autópálya számláinak, amelynek szerződéskori jelenértéke 502 milliárd forint. Ezt az összeget 2038-ig kell a államnak kifizetni - a következő tíz évben ez évi 130 milliárd forint elkülönítését követeli meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

A hosszú távú kötelezettségek között találhatók még a ppp-konstrukcióban épült egyetemi kollégiumok és két ppp-börtön bérleti díja is. Emellett a közigazgatási minisztérium 39 milliárd forint értékben rendelt meg a következő évekre gépjárműeredetiség-vizsgálatokat, illetve 42 milliárd forintért okmány-előállítási szolgáltatásokat.