Tárt karokkal vár bennünket Ausztria

2011.03.17. 07:47

Az unióhoz 2004-ben csatlakozott államok számára idén május 1-jén nyílik meg teljesen az európai munkaerőpiac. Az ausztriai központtal működő Trenkwalder ennek kapcsán végzett kutatást közel 400 osztrák vállalat részvételével.

A megkérdezettek 57,8 százaléka elsősorban Magyarországról vár alkalmazottakat. Igen keresettek a szlovákok (48 százalék) és a szlovénok (44 százalék) is. A legnagyobb kereslet az ipari és kereskedelmi szektorban várható, de jó eséllyel kopogtathatnak a magyar munkavállalók bizonyos irodai vagy technikai területeken is. Ezek mellett jelentős igény mutatkozik az építőiparban is.

A Trenkwalder magyarországi értékesítési és marketingvezetője, Köves Balázs véleménye szerint nem várható kritikus munkaerő-kiáramlás Ausztriába. Mint kiemelte: az osztrák vállalkozások csupán 37 százaléka érzi úgy, hogy kellő ismerettel rendelkezik a törvényi és piaci változásokról. Ráadásul ahhoz, hogy külföldi munkavállalót vonzzanak az osztrák cégek, az azonos bérfeltételek mellett olyan többletkiadásokkal is számolniuk kell majd, mint a szállás biztosítása vagy egyéb szervezési költségek.