Egymást jelentik fel az őrző-védők

2011.03.18. 08:19
Úgy próbálják meg kiszorítani egymást az őrző-védő cégek a piacról, hogy terhelő adatok gyűjtése után feljelentik a konkurenciát a hatóságoknál. A módszer hat, az adó megspórolása pedig nem függ a cégmérettől.

Meglepő módszer terjedt el az utóbbi időben az őrző-védő cégek konkurenciaharcában. A társaságok saját embereiket - alkalmazottakat vagy akár rokonokat, barátokat - küldik egymáshoz dolgozni, hogy gyanús ügyeket keressenek. Ebbe a kategóriába tartozhat a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása, a zugkönyvelés vagy bármilyen, jellemzően adószabályba vagy számviteli törvénybe ütköző tevékenység is. A megbízást adók pedig ezek birtokában egyszerűen "feldobják" a konkurenciát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, tudta meg a Napi Gazdaság.

A módszer hatékony, hiszen amióta az adó- és a vámhatóság egy intézménybe tömörült, egy-egy ilyen ügyben az adóellenőrök és az adónyomozók is kimehetnek a helyszínre. A nyomozók pedig lefoglalhatják a terhelő bizonyítékokat, azokat nem lehet eltüntetni.

Célkeresztben

Az adóhatóság tavaly kiemelten kezelte az őrző-védő cégek ellenőrzését. Az ennek keretében elvégzett 746 vizsgálat során összesen több mint hatmilliárd forint adókülönbözetet és több mint hárommilliárd forint szankciót állapítottak meg.

Egy-egy ilyen vizsgálat egy nagyobb cégnél akár több tíz millió forint összegű megállapítással is zárulhat, amit vagy ki tud gazdálkodni a vállalkozás, vagy - jellemzőbben - nem. Bőven van arra példa, hogy a cégvezetők egyszerűen belefáradnak és magára hagyják a vállalkozást, a cégek végül felszámolás alá kerülnek - mutatott rá egy az ügyeket jól ismerő forrás.

A piaci tapasztalatok szerint cégmérettől teljesen független, hogy az őrző-védő cégek megpróbálják adójuk legalább egy részét megspórolni. Ezt támasztja alá az Őrmester Nyrt. vezetőjének nyilatkozata is. Kincs István a Népszabadságnak azt mondta, a reálisnál 20-30 százalékkal alacsonyabb díjjal tudnak megbízást vállalni. "Ha mindenkit bejelentenénk, akik ma közvetve nekünk dolgoznak, azaz nem alkalmaznánk alvállalkozókat, akkor 1200 forintos óradíjjal kellene vállalni az őrző-védő munkákat... Átlagosan 650-800 forintos óradíjjal tudunk dolgozni."

Az alvállalkozók bevonásával - akár több szint beiktatásával is - egyre kisebb összeget tesz ki a munka díja, vagyis a láncolat révén egyre kevesebbe kerül a tetemes adó- és járulékteherrel járó szolgáltatás. Aki a munkát végzi, gyakran nem is tudja, hogy kinek dolgozik. A fővállalkozó egyenruháját hordja, s mindig ugyanannál a személynél veszi fel a munkát. Aki egyébként lehet, hogy időközben már a harmadik céget képviseli, mert az előző kettő felszámolás alá került - példálózott egy másik forrásunk. A legrosszabb az, ha több év után tudja meg a munkavállaló, hogy be sem volt jelentve. Így persze az sem meglepő, ha a magukat becsapva érkező alkalmazottak tesznek bejelentést a hatóságnál.