Januárban csökkent a reálbér

2011.03.18. 10:52

A várakozásoktól elmaradóan 1,6 százalékkal nőttek a bruttó bérek januárban az egy évvel korábbihoz képest, a nettó bérek növekedése 3,3% volt, így a reálbérek 0,7 százalékkal csökkentek. A versenyszférában a bérnövekedés 8,4%-os volt, a rendszeres keresetek 4%-kal nőttek, ez Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint megfelel annak a várakozásuknak, hogy a munkáltatók a tavaly év végi jutalmakat áthozták az idei évre az adóváltozások miatt.

A költségvetési szervezeteknél azonban 12,5%-kal csökkentek a bérek az egy évvel ezelőtti magas bázis miatt, amit az okozott, hogy 2010. januárban fizették ki az eseti kereset-kiegészítés első részletét.

A Takarékbank 2011-ben átlagosan 4 százalék körüli bérnövekedésre számít, ami 7 százalékos nettó keresetnövekedést jelenthet, így a reálbérek 3 százalékkal nőhetnek. A versenyszférában a rendszeres keresetek szintén 4 százalékos növekedést mutathatnak, mivel a munkáltatók feltehetően differenciáltan emelik a béreket: miközben az alacsonyabb jövedelműek esetében várhatóan némileg magasabb lesz a bérnövekedés, a magasabb jövedelműek mérsékeltebb bérnövekedésre számíthatnak.