Líbia kevésbé érdekli a tőzsdéket, mint Japán

2011.03.19. 14:47

Az is elképzelhető, hogy hétfőre már szinte egyáltalán nem is lesz piacmozgató hatása a líbiai eseményeknek, ugyanakkor a piac bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy az EU hogyan képes egy ilyen konfliktust menedzselni – mondta Orbán Gábor, az Aegon kötvény üzletágának vezetője. Attól lehet tartani, hogy Európának nincs rutinja a katonai beavatkozásokban, és általában is igaz, hogy az európai szerepvállalásokról az a kép él, hogy kevésbé gyorsak és hatékonyak.

A beavatkozás tőkepiaci visszhangja elsősorban attól függ, hogy mennyire húzódik el a katonai akció – mondta Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatósági tagja is. Az arab eseményekre a tőkepiacok már korábban reagáltak, a Japán katasztrófa ezeket a hatásokat átmenetileg elnyomta de most megint előtérbe kerülhetnek. Egy elnyúló és eldurvuló konfliktus terrorcselekményekkel fűszerezve a globális tőkepiacok mellett a reálgazdaságot is visszaránthatná, ezzel a kockázattal is számolni kell.

A japán eseményeknek továbbra is nagyobb hatása lehet az európai gazdaságra, véli Szabó Gábor, az Aegon részvényportfolió-menedzsere. A líbiai eseményeknek elsősorban az olajárra lehet hatása: maga az ország is nettó exportőr, de egy komolyabb fegyveres konfliktusnál régiós hatásokkal is számolni kell, még ha az észak-afrikai országok egyébként nem is jelentős kitermelők.

A katonai beavatkozás másik nagy kérdése az olajár szempontjából, hogy sérül-e a bombázások során az infrastruktúra, ezt persze egyelőre nem lehet megmondani. (A nyersolaj ára gyakorlatilag nem változott az elmúlt héten, pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 113,93 dolláron fejezte be a napot, míg egy héttel korában 113,84 dolláron zárt.) Az elmúlt hetekben kiesett ugyan a líbiai nyersolajkitermelés közel háromnegyede, a szabad kapacitásaiból ugyanakkor ezt gyakorlatilag pótolták az OPEC tagállamok. Emiatt komolyabb infrastruktúrasérülés nélkül valószínűleg nem okozna elhúzódóan magasabb olajárakat egy gyorsan lezajló katonai beavatkozás.

Szabó Gábor szerint az európai tőzsdékre, gazdaságra egyelőre inkább az lehet hatással, hogy a japán földrengés miatt mekkora készlethiányok és milyen területen lépnek fel: az autógyártók közül több is jelezte már gondjait, az Opel két gyárában műszakokat hagynak ki. Miközben a gyártás akadozása egyes iparágakban nyilván lefelé nyomja majd a részvényárakat, lehetnek olyan cégek is, például elektronikai vállalatok, melyek akár profitálhatnak is a japán termékek kieésével.

New York: kiszámíthatatlan, volatilis hét jöhet

A szakértők szerint kiszámíthatatlan, hogy mi történik a jövő héten a New York-i értéktőzsdén, mindent a napi események alakítanak majd, írta az MTI. Hatással lesz a piacokra, hogy mi történik a japán fukusimai atomerőműben, hogy alakul a helyzet a forrongó Közel-Keleten és Észak-Afrikában, illetve lesz-e újabb intervenció a jen gyengítésére a G7-ek részéről.

Annak ellenére, hogy pénteken emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdemutatók, a héten a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,54 százalékkal, augusztus óta legnagyobb mértékben csökkent, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2,65 százalékkal, az amerikai gazdaság egészét reprezentáló S&P 500-as index pedig 1,92 százalékkal gyengült. A múlt év végéhez képest a Nasdaq a veszteséges oldalra került, 0,35 százalékos mínuszban zárt pénteken.

A szakértők a jövő heti nagy bizonytalanság mellett a tőzsdemutatók jelentős ingadozására számítanak, egy-egy esemény hírére órák alatt akár 1-1,5 százalékkal mozdulhatnak el az indexek mindkét irányba.