Találtak két új embert a monetáris tanácsba

2011.03.20. 12:26 Módosítva: 2011.03.20. 13:09

Cinkotai János és Kocziszky György lesznek a jelöltek a gazdasági bizottsági holnapi ülésén, a két közgazdászt minden bizonnyal még hétfőn meg is választja a parlament a jegybank monetáris tanácsába.

A jelöltek személyéről először az MTI számolt be, a neveket az Indexnek megerősítette Józsa István, a gazdasági bizottság szocialista tagja, ám hangsúlyozta: hivatalos formában még a bizottsági tagok nem kaptak értesítést, neki egy sms-ben jelezte a bizottság titkársága, hogy hamarosan megkapják a jelöltek életrajzát.

Józsa szerint felháborító, az európai normákat sárba tipró a jelölési folyamat, egy szó sem igaz a Fidesz korábbi azon kommunikációjából, miszerint a törvénymódosítással átalakított jelölés szélesebb körű egyeztetést tenne lehetővé. Egyeztetés maximum a Fideszen belül lehetett, de – fogalmazott kérdésünkre a képviselő – a párton belüli ellentétekre, belső harcokra utalhat, hogy nem sikerült a március 1-én távozó korábbi négy tag helyére időben négy jelöltet találni. Józsa szerint bár formálisan Rogán Antal, mint a gazdasági bizottság elnöke kapta a feladatot a jelölés lebonyolítására, arra valójában Járai Zsigmond korábbi jegybankelnöknek, az MNB felügyelőbizottságának mostani elnökének lehet érdemi ráhatása, a végső szót pedig nyilván Orbán Viktor miniszterelnök mondhatta ki.

A parlament a tavaszi ülésszak első napján módosította a jegybanktörvényt: a kötelező egyeztetés során az Európai Központi Bank által meg nem vétózott, de aggályosnak talált új szabályozás szerint a monetáris tanács tagjait a gazdasági bizottság jelölése alapján a parlament választja. A korábbi szabályozás szerint a két-két tagot jelölt volna kinevezésre a köztársasági elnöknek a miniszterelnök és a jegybank elnöke.

Noha a szabályozás terve már tavaly ősszel felmerült, az új törvényt pedig februárban elfogadták, a jelöléssel elcsúszott a kormánypárt. Bár a hét fős testület négy külső tagjának mandátuma március 2-án lejárt, a kiesők utódainak csak a felét is egy hetes csúszással sikerült, a március 7-i héten megválasztani a parlamentnek. Ez azt eredményezte, hogy egy hétig nem volt döntésképes csúcsszerve a jegybanknak – ám mivel kamatdöntés csak március 28-án esedékes, rendkívüli ülést pedig a piaci helyzet nem indokolt, ez végül semmilyen, a forint árfolyamában érzékelhető zavart nem okozott.

A jelöltek

"A Magyar Nemzeti Bankban két alkalommal is dolgoztam, 1994-1998 között alelnöki tanácsadó, majd 2001-2007 között, külső munkatársként elnöki tanácsadó voltam. 2009-től (javadalmazás nélküli) tiszteletbeli elnök tanácsadó vagyok" – áll az 1945-ben született Cinkotai János életrajzában. "Az infláció kérdéseivel több, mint három évtizede foglalkozom. 1976-1977 években már a diplomamunkám és a doktori értekezésem is az inflációval foglalkozott. 1977-től a rendszerváltásig az Országos Anyag és Árhivatalban a fogyasztói árakkal, az árintézkedések előkészítésével, illetve az inflációs előrejelzésekkel foglalkozó előadója
voltam". A rendszerváltás után a közgazdász különböző állami intézményeknél volt tanácsadó, 1990 után Antall József főtanácsossá nevezte ki, de az elmúlt 20 évben a jegybank mellett a PSZÁF-nál és a KSH-nál is volt tanácsadó. Utolsó munkahelyeként az életrajzában 2003-tól a Miniszterelnöki Hivatal szerepel, mint gazdasági főtanácsadó, kormányfőtanácsadó, kormányzati főtisztviselő.

Kocziszky György 1972-ben az akkor még Nehézipari Műszaki Egyetemként ismert intézményben végzett Miskolcon, gépészmérnökként. Diploma után alig egy évet dolgozott az Országos Gumiipari Vállalatnál, majd visszatért az egyetmre, ahol különböző beosztásokban azóta is dolgozik. 1984-ben lett a közgazdaságtudományok kandidátusa, 2006 óta a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi karának dékánja, egyetemi tanár.