Elégtelen lehet a paksi atomerőmű felelősségbiztosítása

2011.03.21. 07:44 Módosítva: 2011.03.21. 07:45

A Paksi Atomerőmű Zrt. – az atomenergiáról szóló 1996-os törvény előírásainak maximálisan megfelelve – káreseményenként 100 millió SDR (31 milliárd forint) maximált összegű nukleáris felelősségbiztosítással rendelkezik. Megfigyelők szerint ez annak a fényében, hogy a 2011. január 29-ei földrengés nyomán a magyarországi biztosítók egymilliárd forintot meghaladó kártérítést fizettek az oroszlányi központú földrengésben keletkezett károkra, nem nevezhető jelentősnek.

A Magyar Atompool

A Magyar Atompool a hátterében álló nemzetközi poolokkal közösen időszakos biztosítói felülvizsgálatot tart az atomerőműben, aminek során ellenőrzi a biztosítotti tevékenységgel összefüggő biztonsági előírások, elvárások teljesítését, és minden esetben javaslatokat fogalmaz meg a biztonság fokozása érdekében végrehajtandó intézkedésekre. Az erőmű eddig valamennyi ilyen ajánlásnak megfelelt.

A biztosítást a Magyar Atompool (MA) nyújtja, amelynek tagjai az Allianz Hungária, a Generali és Groupama Biztosító, valamint külföldi partnerek és viszontbiztosítók, amelyek az MA-val kötött szerződések alapján vesznek részt az ügyletben. Az érvényben lévő kontraktus értelmében a biztosítás több káresemény esetén is maximum 125 millió SDR kártérítést köteles kifizetni évente. A biztosítás díját – amely évi 350 millió forint – Paks a működési eredménye terhére viseli, tájékoztatott Mittler István, az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

A felelősségbiztosítás kiterjed bármilyen nukleáris balesetből következő környezeti kárra, a környezetben bekövetkező személyi és anyagi kár csökkentése vagy elhárítása érdekében végrehajtott intézkedésekkel, illetve helyreállítási tevékenységgel összefüggő költségek megtérítésére. Az erőmű biztosításához hasonló szerződés vonatkozik a friss nukleáris üzemanyag szállítása során esetlegesen bekövetkező atomkár következményeire is, ötmillió SDR erejéig.

A törvény által előírt fedezeteken túlmenően a zrt. a nukleáris tevékenységből származó kockázatokra további biztosításokkal rendelkezik: vagyon-, építési-szerelési és vezetői felelősségbiztosítása is van. Ezek közül kiemelkedő a nukleáris vagyonbiztosítás, amely az atomerőmű vagyoni káraival kapcsolatos kockázatokra nyújt fedezetet a létesítmény, illetve a nukleáris üzemanyag vagyoni értékéhez illeszkedően – ennek nyomán Paks tűzkár, robbanás, villámcsapás, légi jármű rázuhanása vagy épp a nukleáris reakció miatti magas hőmérséklet és radioaktív szennyeződés káros hatása, valamint földrengés ellen is biztosítva van.

A felelősségbiztosítások esetén a biztosító közvetlenül a kárt szenvedett félnek nyújt fedezeti szolgáltatást, a biztosított nevében helytállva. A vagyoni és egyéb jellegű biztosítások esetében a paksi atomerőmű kapja a kártérítési összeget.