Kínai citromsavgyár épülhet Szolnokon

2011.03.22. 14:52 Módosítva: 2011.03.22. 14:52

Kínai citromsavgyár létesítésről írtak alá szándéknyilatkozatot kedden Szolnokon. Az élelmiszeradalékot a China BBCA Group Co. nevű cég állítaná elő a város ipari parkjában építendő gyárában.

A gyár építésének egyik alapfeltétele, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogassa azt a törekvést, hogy mindez egy kiemelt állami beruházás keretében történjen meg. Ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztünk Fazekas Sándorral, a tárca vezetőjével - mondta el a dokumentum aláírása után Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere.

Amennyiben a VM megadja ezt a támogatást, egy nemzetközi projekt-szervező céggel közösen elkészítik a beruházás megvalósításának menetrendjét - tette hozzá a városvezető.

Szalay Ferenc tájékoztatása szerint a tervek egy évi 60 ezer tonna citromsavat készítő gyárról szólnak, amely 20 hektáron épülne fel a Szolnoki Ipari Parkban, a beruházás összköltsége pedig 90 millió dollárt tenne ki. Megépítése után kereken 350 embernek biztosítana pénzkereseti lehetőséget, és további 500 ember az alapanyag-ellátás és a szállítás révén kapna munkát.