Haladéktalanul megkezdik Paks stressztesztjét

2011.03.23. 12:44

"Fontosnak tartom leszögezni, hogy a Japánban bekövetkező események bizonyos dolgokat nem befolyásoltak Magyarországon" -kezdte szerda délelőtti sajtótájékoztatóját Pakson Fellegi Tamás miután a Paksi Atomerőmű, valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) vezetőitől tájékoztatást kapott az atomerőműben végrehajtott biztonsági fejlesztésekről. Az energiaügyeket felügyelő nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: Magyarországon nincs veszély, és semmi olyan fejleményt nem lát, amely miatt különösebb veszélyhelyzet kialakulhatna a Japán események miatt.

A miniszter leszögezte: nem látnak arra okot, amely megváltoztatná  az atomenergia szerepéről vallott elképzeléseket. Annak a következő évtizedekben ugyanakkora szerepet szán a kormány, mint most, azaz a hazai termelésben 40 százalékot, a fogyasztásban annál valamivel kevesebbet.

Emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőműben hosszabb ideje folyik az üzemidő hosszabbításra való felkészülés. A hatóságnak a Japán események tapasztalatai tükrében a követelményeket át kell tekintenie, és amennyiben szükséges, azokat módosítania kell, a paksi atomerőműnek pedig a programban foglaltaknak eleget kell tennie, szögezte le Fellegi Tamás. "A programnak tovább kell folytatódnia, semmi okot nem látunk rá, hogy ne folytatódjon" - mondta a miniszter.

Fellegi Tamás újságírói kérdésre elmondta, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről a kormány még nem döntött. Azt viszont aláhúzta, hogy a parlament példátlan egyetértésben adta hozzájárulását az előkészületek megkezdéséhez. Beszélt arról, hogy elkészült Magyarország energiastratégiája, amelyben a hagyományos és megújuló energiahordozók mellett az atomenergia is fontos szerepet kap a következő évtizedekben.

A japán események a magyar energiapolitika alapelvein nem változtattak, derült ki a miniszter szavaiból. Mint mondta: elsődleges szempont a biztonság két értelemben is, egyrészt a lakosságra, az országra gyakorolt biztonsági hatások esetében, másrészt az ellátásbiztonság vonatkozásában, azaz "mindig és mindenhol legyen elegendő energia". Az energiafüggetlenség érvényesítése szükséges, megfelelő "energiamix" kialakításával, illetve a környezetvédelmi és klímavédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, nem megfeledkezve a hosszú távú hatásokról - fűzte hozzá a miniszter.

A tárcavezető szerint Paks működését, biztonságát és azokat a körülményeket, feltételeket, amelyek között az erőmű üzemel, meg kell vizsgálni, figyelembe kell venni azokat a fejleményeket, amelyek az atomenergia iparban a világon történnek, legyen az technológiai fejlődés, vagy "új standard megjelenése, amit érvényesíteni kell, annak érdekében, hogy mindig a lehető legmagasabb szinten tudjuk tartani a biztonsági előírásokat" - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Hozzátette: a biztonságra soha nem szabad statikusan tekinteni, mindig vizsgálni kell, hogy "megfelelünk-e az előírásoknak, követelményeknek, de azt is, hogy a követelmények és előírások megfelelőek-e, vagy maguk is felülvizsgálatra szorulnak".

A Japánban bekövetkezett katasztrófa tanulságainak feldolgozása Fellegi Tamás szerint hónapokat vesz igénybe. Ennek végeztével lehet megállapítani, hogy a történtek jelentenek-e Magyarország számára olyan tanulságot, ami szükségessé teszi az országban rendszeresített biztonsági rendszerek, előírások megváltoztatását.

Fellegi Tamás jelezte: a paksi erőmű az MVM, az atomenergia hivatal és a minisztérium közös döntése alapján önkéntesen és haladéktalanul aláveti magát a "stressztesztnek", amiről az Európai Unió határozott.

"Ez egy átfogó kockázati és biztonsági elemzés, amely arra irányul, hogy olyan új feltételeket állapítsunk meg, amelyeknek alá kell vetni magukat a vállalatoknak azért, hogy minden Európai Unióban működő reaktor az adott pillanatban létező legmagasabb követelményeknek megfeleljen" - tette hozzá.

Kiemelte: Magyarországnak semmi oka nincs arra, hogy ne vállalná önként a felülvizsgálatot, hiszen a paksi erőmű biztonságával nincs probléma, Paks jelen pillanatban is megfelel a legmagasabb nemzetközi követelményeknek.