Durva körülmények a pécsi Zsolnay-üzemben

2011.03.23. 09:16

Alacsony keresetükre panaszkodnak és juttatásaik megvonásától tartanak a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. dolgozói - adta hírül az Új Dunántúli Napló szerdán. A munkavállalók elkeseredett levélben fordultak a szerkesztőséghez, amelyben úgy fogalmaztak: éhbérért dolgoznak, a többségük bére még a hatvanezer forintot sem éri el.

A dolgozók szerint a vállalat vezetése hallani sem akar a bérkompenzációról, pedig az adórendszer változása miatt 5-6 ezer forinttal kevesebbet keresnek. A munkavállalók nem tudják, hogy az idén megkapják-e a béren kívüli juttatásokat, vagy ugyanúgy elveszik tőlük, mint az önkormányzati fenntartású intézmények dolgozóitól.

A Zsolnay-alkalmazottak nehezményezték azt is, hogy vizesblokk hiányában három hétig nem volt fürdési lehetőségük.

Péterné Marosy Katalin, a társaság vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a tisztálkodási problémák a Zsolnay Kulturális Negyed építése miatt voltak: a termelés új gyártócsarnokokba került, a zuhanyzók a régi gyárépületben voltak, az új vizesblokkot határidőre nem sikerült átadni. Azóta már elkészült az új fürdő.

A cégvezető beszámolt arról, hogy a fizikai dolgozók átlagos nettó jövedelme a kafetéria juttatással együtt nettó 85 ezer forint, amely valóban alacsony, de a manufaktúra jelenlegi nehéz piaci helyzetével arányos bérezést jelent. Hozzátette: a 2011-re vonatkozó és elfogadott üzleti terv - a menedzsment javaslatára - a kafetéria juttatások megtartásával számol és tartalmazza a bérkompenzációt is.

Bár a Zsolnay a városi vagyonkezelő többségi tulajdonában van, a menedzsmentjogokat a kisebbségi tulajdonos Manufaktúra-Befektető Kft. gyakorolja, amely a városi közgyűlés múlt heti döntése értelmében március 31. helyett május 24-ig kapott haladékot a részvények kifizetésére - olvasható a baranyai napilapban.