Gyöngyi
2 °C
13 °C

Elkészült a szegedi autópálya

2011.03.23. 10:39
A múlt héten megkezdődött a nagylaki román határhoz vezető M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszán az úgynevezett műszaki átadás, az autósok várhatóan április végétől használhatják az utat. Idén 75 kilométerrel nő a gyorsforgalmi úthálózat hossza és elkészül egy Ipoly-híd; a most elkészülő sztrádák százmilliárdba kerültek. Elkezdik az M85-ös építését Győr és Csorna között, valamint az M2-es szélesítését Vácig.

Korábbra tervezett autópálya-átadásokat hoz 2011, megírtuk ezt már a múlt év végén. Most már azt is lehet tudni, hogy a legutóbb megígért időpontban tényleg megkezdődhet a gyorsforgalmi útavatások idei sorozata. Márciusra elkészült az M5-ös autópályától a román határig vezető M43-as sztrádának az 5-ös út és Makó közötti szakasza, amit eredetileg tavaly augusztusra kellett volna befejezni. A műszaki átadás a múlt héten megkezdődött, ha az véget ér, akkor, előreláthatólag április végén az autósok is birtokukba vehetik a Szegedet és a 43-as út mentén fekvő településeket északról elkerülő utat.

Ez a 43-as főút a forgalomszámlálási adatok szerint ma Magyarország két legforgalmasabb főútjának egyike – a másik az észak-dunántúli Csornán a 85-ös és 86-os utak kereszteződése –, így a sztráda átadása az érintett településeket (Szegedet, Szőreget, Deszket, Klárafalvát, Ferencszállást, Kiszombort és Makót) jelentős tranzitforgalomtól mentesíti. Korábban úgy tűnt, hogy az autópálya átadását veszélyeztetheti egy szivattyútelep építése, ám a helyi vízügy végül hozzájárult, hogy ideiglenes szivattyúvel oldják meg a vízelvezetést. Az út folytatásaként Makót és a nagylaki határátkelőt kötik össze autópályával, ennek építése idén indul, és várhatóan 2013-ra ér véget.


Útépítések és avatások, 2011 nagyobb térképen való megjelenítése (pirossal az idén induló útépítések, kékkel a 2011-ben forgalomba helyezni tervezett gyorsforgalmi utak)

A transzeurópai közlekedési hálózat, az úgynevezett TEN-T részét képező M43-ast három szakaszban építették. Az 5-ös és a 47-es utak közötti egy kis részét már tavaly tavasszal átadták, a Tiszától keletre fekvő szakaszai is elkészültek lényegében tavaly őszre, azonban a Móra Ferencre keresztelt Tisza-híd átadásának csúszása miatt nem tudták az egész útszakaszt forgalomba helyezni. A három szakasz hossza összesen nagyjából 32 kilométer, a híddal együtt összesen nagyjából nettó 58 milliárd forintért épültek meg.

Idén láthatóak lesznek az első eredményei a Budapestet elkerülő M0-s déli részén – az M1-es és M5-ös közöttin – elkezdett sávszélesítésnek (kétszer háromsávos és leállósávos lesz az út). Egyfelől befejeződik a körgyűrű szélesítése a Duna jobb (budai) partján, az M1-es és M6-os között – ez nettó 10,9 milliárdba kerül –, másfelől megépül a másik parton egy új kétszer háromsávos szakasz az M5-ös autópálya gyáli csomópontja és az 51-es főút között. Ezt a 9,7 milliárdért épülő szakaszt tavaly kellett volna átadni, de a Vegyépszer-csőd miatt csúszott a munka. Ha elkészül az út, az lerövidíti az M0-st azoknak, akik nem a dél-pesti régióba vagy régióból utaznak.

 

Új sztrádaszakasz több nem is készül el ebben az évben. A legnagyobb folyamatban lévő fejlesztést az M3-as továbbépítése jelenti Nyíregyházától keletre, de annak az első, 49-es útig vezető, 34 kilométeres, nettó 32 milliárd forintba kerülő szakasza is csak 2012-ben készül el. (A következő, szintén épülő része Vásárosnaményig vezet a 49-estől, onnan pedig az ukrán határig épül majd az utolsó szakasz.)

Elkészül két olyan települési elkerülő is, ami később gyorsforgalmi út része lesz. A majdani M4-es nyomvonalába illeszkedő kisújszállásit a kivitelezője elvileg már megcsinálta, az állami sztrádaberuházó ezt másként gondolja. A 11 kilométeres, áfa nélkül 6,3 milliárd forintba kerülő utat eredetileg tavaly decemberben kellett volna átadni, de az arról február végén készített fotók arról árulkodnak, hogy még ekkor sem volt kész. A másik a 7 kilométeres, áfa nélkül 5,8 milliárdot kóstáló enesei elkerülő, ami a leendő M85-ös része lesz, és amit a mostani tervek szerint augusztusban adnak át.

M43-as, 5-ös főúttól Makóig 31,7 km 57,7 milliárd forint
M9-es 12,3 km 8,4 milliárd forint
M0, M1-M6 között 7 km 10,9 milliárd forint
M0 új szakasz 6,3 km 9,7 milliárd forint
M4es, kisújszállási elkerülő 11,1 km 6,3 milliárd forint
M85-ös, enesei elkerülő 7 km 5,8 milliárd forint
Összesen 75,4 km 98,8 milliárd forint

Ez utóbbinak, vagyis az M85-ösnek a teljes Győr és Csorna közötti szakaszát elkezdik építeni idén, két részre bontva, Győrtől Eneséig és Enesétől Csornáig. Előbbit a jövő év végén, utóbbit 2013 végén tervezik átadni. Szintén idén kezdődik a Budapest és Vác közötti M2-es szélesítése, illetve bizonyos kapcsolódó utak építése.

A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésénél jelentősebbek az idén induló vasúti és közutas projektek. Egyebek mellett megkezdik a 41-es úton az új vásárosnaményi híd építését – idén egy hídátadás is lesz, az Ipolyon, Pösténypuszta-Pető között elkészül egy határhíd –, a 68-as úton nagyatádi és marcali, a 62-esen seregélyesi elkerülő épül, a Békés megyei Dombegyháztól út épül a román határra.

A vasúti beruházásokból kiemelt jelentőségű a Kelenföld-Tárnok építkezés. Emellett Elkezdik a Budapest-Esztergom vasútvonalon az új sínpálya építését a fővárosi Északi Duna-híd és Pilisvörösvár, valamint Pilisvörösvár és Piliscsaba között. Megkezdődik a Szajol-Kisújszállás-Püspökladány vonal átépítése, a Gyoma-Békéscsaba közötti vonal, valamint a békéscsabai vasútállomás felújítása is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.