Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Napelemgyártó nagyhatalom leszünk?

2011.03.25. 07:48

A többségében kínai pénzügyi befektetők tulajdonában lévő Orient Solar Kft. napelem- és napkollektorgyárat épít a román-magyar határ közelében lévő Berettyóújfaluban, mondta a Napi Gazdaságnak Galló Ferenc, a cég kisebbségi tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Az Orient Solar Kft. már megvásárolta a fejlesztéshez szükséges 8,5 hektáros területet, az engedélyeztetési tervek folyamatban vannak. A beruházás első üteme kétmilliárd forintba kerül.

Az alapkövet a nyáron teszik le, az év végén megkezdődhet a gyártás. Első ütemben 300 főt kívánnak foglalkoztatni, betanított, illetve szakmunkásokat. A napelemek és a napkollektorok esetében is félkész termék érkezik majd a Hajdú-Bihar megyei városba, a magyar hozzáadott érték mindkét esetben meghaladja az ötven százalékot, ennek révén mindkettő magyar termék lesz - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

A cég partnere Tajvan negyedik legnagyobb napelemgyártó cége, az AIDE Solar, amely több kínai gyárral rendelkezik, s amely 2015-re az első akar lenni a világpiacon. A kínai Micoe is szakmai partnere a cégnek, ez a társaság egymillió főt foglalkoztat az iparágban és a magyar gyáregységgel lépne be az európai piacra. Galló azt is elmondta, hogy a berettyóújfalui kistérségben adott a szükséges munkaerő, hisz a térség komoly foglalkoztatási problémákkal küzd.

A beszállítók is megtalálhatóak a városban, hiszen Berettyóújfaluban a gyártáshoz szükséges fémipari és műanyagipari cégek jelen vannak. A társaság számít támogatásra is - például a munkaerő-átképzés során -, erről tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal. A gyártási folyamat beindításában kínai mérnökök is szerepet vállalnak, de a cég azt szeretné, ha rövid időn belül helyüket magyarok vennék át.

Az Orient Solar Kft. egy másik projekt lebonyolításán is dolgozik, a gyógyszergyártó kínai Youcare Corp. Olaszországba tervezett gyárát akarják Magyarországra hozni, s elképzelhető, hogy a fejlesztést Gyulán valósítják meg, ahol most egyeztetnek a várossal a beruházás céljait szolgáló öt hektáros telek megvételéről. A termékeket a kínai piacra szánnák.

Dorogon már működik napelemgyár, az 1100 főt foglalkoztató, japán érdekeltségű Sanyo Electric Kft.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.