Visszavonta a KSH a munkanélküliségi adatokat

2011.03.29. 15:19 Módosítva: 2011.03.29. 15:38

Túlóráznak kedden a Központi Statisztikai Hivatalnál az Életmód-Foglalkoztatás- és Oktatásstatisztikai Főosztály Munkaügy statisztikai Osztályának munkatársai az informatikai főosztály egy részével együtt. Hibás adatok miatt visszavonták ugyanis délután a kedd reggel közölt foglalkoztatási és munkanélküliségi gyorsjelentést, szerdára ígérik a javított változatot.

A 2010. december-2011. február közötti időszak foglalkoztatási és munkaerő-piaci adatairól szóló tájékoztatást a hivatalos indoklás szerint "a teljeskörűsítéshez használt népesség-előreszámító modell hibás futása miatt" vonták vissza időlegesen. A KSH szerdára ígéri, hogy a javított adatokkal ismét közzéteszi a gyorstájékoztatót.

A KSH 1996 óta ad ki gyorstájékoztatókat, azóta még csak hasonló informatikai probléma sem fordult elő, közölték kérdésünkre a sajtóosztályon. A hibát az okozta, hogy rossz népességszámot használtak az adatok úgynevezett teljeskörűsítéséhez (a KSH mintavétel alapján készíti a foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikákat).

"Azért nem vettük korábban észre az eltérést, mert a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok beleillettek a trendbe" – mondta Janák Katalin, a KSH főosztályvezetője; csak délelőtt kezdtek el számolni, hogy az aktívak és inaktívak száma együtt túl magas. Valószínű, hogy a korrekció után nem a munkanélküliségi ráta, hanem az abszolút értékek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma fog változni; várhatóan az előbbi módosul a leglátványosabban, mert az a legnagyobb érték.

A kedden megjelent adatok szerint a tavaly decemberi-idén januári időszakban 11,5 százalékra emelkedett a munkanélküliség. Az elmúlt tíz évben, beleértve a válság óta eltelt időszakot is, csak 2009 egyetlen háromhónapos periódusában volt ennél magasabb (11,8 százalék) az állástalanok aránya.

A munkanélküliek száma a visszavont adatsor szerint 15 ezerrel volt magasabb, mint a februári gyorstájékoztató szerint; ez a szám várhatóan csökkenni fog. A foglalkoztatottak száma a visszavont adatok szerint az előző időszakhoz képest 14 ezerrel csökkent, a tavalyinál viszont 35 ezerrel több volt. A korrekció után vélhetően kisebb lesz a foglalkoztatottak száma, így az előző időszaktól még nagyobb lehet az elmaradás, a tavalyival összevetve pedig kisebb lehet a növekedés.