Milliárdos osztalék a láthatatlan cégben

2011.03.30. 07:24

Részvényenként 52 965 forintos osztalékot fizet tavalyi éve után mind a húszezer darab egyenként ezerforintos névértékű részvényére a TC Befektetési Nyrt. – írja a Napi Gazdaság. A több mint 1,05 milliárd forintos osztalék csaknem háromnegyedét áprilisban, a többit az év végén fizeti ki a társaság.

Bár a névértékhez viszonyított 53-szoros osztalék a tapasztalatlan befektetők fantáziáját bizonyosan felcsigázza, felesleges lenne a TC (korábbi nevén Tőzsdecápa) Nyrt. osztalékhozamát számolgatni. 2008 március 31-i tőzsdei bevezetése óta ugyanis egyetlen kötés – sőt eladási ajánlat – sem született a papírra (bár néha sok számjegyű vételek azért megjelennek egy-két darabra a könyvbem).

Így záróára sincsen, noha néhány táblázatban e rovatban szerepel, hibásan, ezerforintos szám. A Tőzsdecápa valamennyi részvénye a tőzsdei bevezetés óta változatlan (50-25-25 százalékos) megoszlásban a Concorde Zrt. három alapító tagja kezében van, akik aligha a nagyobb likviditás reményében döntöttek a tőzsdei bevezetésről. Az egykori Tőzsdecápa a Concorde részvényeinek mintegy harmadát birtokolja, így az utóbbi években produkált milliárdos profitja a brókercég teljesítményét dicséri.