Még 2,5 milliárdot költ az állam a Malévra

2011.04.01. 14:28

A Malév múlt pénteken elkezdett, de felfüggesztett közgyűlése ma folytatódott, és ezen már döntöttek az akkor elhalasztott kérdésről, a légitársaság tőkéjének megemeléséről. A Malévban 95 százalékos állami tulajdonost képviselő MNV Zrt. közleménye szerint "a társaság likviditási igényére figyelemmel a többségi tulajdonos legkésőbb 2011. április 7-ig 2,5 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre, amelyből 25 millió forint a jegyzett tőkét növeli, 2,475 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül". A közlemény kitér arra is: a tőkeemelés célja a nemzeti légitársaság rövidtávú finanszírozási igényének megfelelő forrás biztosítása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állam újabb 2,5 milliárd forinttal száll be a Malév működésének finaszírozásába

A mostani már a harmadik állami tőkeemelés a Malévnál az elmúlt nagyjából egy évben. Az első, tavaly februári tőkejuttatással került állami kézbe az orosz VEB banktól a légitársaság, az 25,3 milliárd forintjába került a költségvetésnek. A pénzből a Malév 20,7 milliárdot azonnal visszafizetett az államnak, korábban felgyülemlett adótartozásai rendezésére.

A következő, 14,7 milliárd forintos tőkeemelés tavaly októberben volt, akkor 9,4 milliárd forintot tett ki a hitelkonverzió, 5,3 milliárd forintot pedig készpénz. Vagyis az államnak eddig összesen 42,5 milliárdjában van a nagyrészt állami Malév (a VEB maradt a kisebbségi tulajdonos, kivásárlásáról a fejlesztési tárca a kormányváltás óta próbál megállapodni, de eddig hiába, Fellegi Tamás néhány napja egy rádióinterjúban elismerte: az orosz féllel folytatott tárgyalások hangulata némileg hűvösebb volt)

A múlt heti közgyűlés egyébként csak a tőkerendezésről nem döntött, személyi kérdésekről igen. Visszahívták az elnököt – bár az erről szóló korábbi lapértesüléseket cáfolták –, személycserék voltak az igazgatóságban és a felügyelőbizottságban is. Az pedig már korábban eldőlt, hogy az állami cégvezérek fizetési plafonja miatt május 1-jei hatállyal távozik a cégtől Martin Gauss vezérigazgató is, akinek az új bérezéséről nem sikerült megállapodni.