Gyűrűzik a horvát Mol-botrány

2011.04.04. 11:52

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) újabb egy héttel meghosszabbította az INA-részvények kereskedésének felfüggesztését a zágrábi értéktőzsdén. A tőzsde honlapján a HANFA azzal indokolta a  tilalom fenntartását, hogy egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni. A HANFA múlt hétfőn döntött a kereskedés felfüggesztéséről, hogy információkat gyűjtsön az elmúlt hónapokban indult részvényfelvásárlások hátteréről.

A Vecernji List napilap a birtokába került HANFA-jelentés alapján vasárnap azt közölte: a horvát pénzügyi felügyelet piaci manipulációval vádolja a Molt, mert az szerinte a befektetőket megtévesztve ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-részvényeket , hogy megszerezze az INA részvényeinek több mint 50 százalékát.

A HANFA ügyészségi feljelentése szerint az egyik leggazdagabb és "az alvilághoz szorosan kötődő" szlovák állampolgár, Mario Hoffman ugyanakkor pénzmosási céllal, szintén ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A jelentés szerint azonban nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik. Decemberben a Mol még 2.800 kunás áron tett nyilvános ajánlatot a részvényekre, az árfolyam azóta szinte folyamatosan emelkedett, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten már átlépte a 4.000 kunát.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az INA papírjainak felvásárlása kapcsán ügyészségi nyomozás indult a HANFA feljelentése alapján Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedően. A zágrábi kormány eredeti terve szerint módosította volna az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad, de a kabinet megvárja az ügyészségi vizsgálat eredményét.