Lekerültünk a szégyenlistáról

Portfolio
2011.04.05. 07:40

Az év első három hónapja során a magyar államcsőd kockázatát jelző CDS-felár 32 százalékkal csökkent, ezzel Magyarország globális szinten a hatodik legnagyobb javulást tudja felmutatni a kockázati megítélés tekintetében és már nem sorolható a világ 10 legkockázatosabb állama közé, derül ki a Markit most kiadott jelentéséből.

Mit mutat a CDS?

A piacok által kiemelt figyelemmel követett CDS (adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek, credit default swaps) nevezetű mutatót leggyakrabban csődkockázati mutatónak nevezik, miután az esetleges nemfizetés elleni biztosítás piaci árát jelzi. Vagyis minél magasabb a felár, annál magasabb a nemfizetés, azaz a csőd valószínűsége.

Például Magyarország 250 bázispontos 5 éves CDS-felára azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők 250 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Javulóban az eurózóna

Az első negyedév érdekessége, hogy a legjobb teljesítményt felmutató tízes listán európai, elsősorban euróövezeti tagállamok dominálnak.

A friss összeállításból kiderül, hogy a 10 legnagyobb javulást produkáló ország közül 9 európai állam, ezen belül 7 ország az euróövezetből került ki. Az első három hónapban az osztrák állam csődkockázata csökkent a legnagyobb mértékben. A képzeletbeli dobogó második helyén végzett Olaszország, őt Belgium követte.

Magyarország sem panaszkodhat a Markit rangsora alapján: a magyar felár 32,2 százalékkal esett az első negyedév végére.

A Markit londoni közgazdásza kiemeli, hogy az első negyedévben kiváló teljesítménnyel büszkélkedhetnek egyes korábban már-már eltemetett perifériális euróövezeti tagállamok, így Olaszország, Spanyolország és Belgium. A fertőzést tehát egyelőre sikerült megakadályozni a monetáris unióban.

Japán pozíciója romlott

Az első negyedév legnagyobb vesztesei (legalábbis a Markit listáján) nem meglepő módon a közel-keleti és észak-afrikai térségből kerültek ki. Emellett Japán pozíciója is romlott a természeti katasztrófa és a nukleáris válság következtében.

Az élmezőnyben történt némi átrendeződés, de a 10 legbiztonságosabb állam rangsorát továbbra is a skandináv országok vezetik. Előrébb tudott lépni az elmúlt három hónap során Dánia, Hollandia és az Egyesült Királyság, míg az Egyesült Államok, Hong Kong és Ausztrália hátrébb csúszott. Nagyon kicsi az esély arra, hogy az első helyen álló Norvégiát letaszítsák a trónról.