Három hónap alatt 108 százalék a hiány

2011.04.07. 18:39

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. március végi hiánya 742,1 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 108 százalékát jelenti, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca nem tér ki rá, de három hónap alatt még sosem jött össze az éves hiány ekkora része. (Persze ehhez kell az is, a tervezett hiány lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi években, a deficit összegszerűen – három hónap alatt 742 milliárd nem rekord.)

A 108 százaléktól egyébként sem kell nagyon megijedni: a hiány éves lefutása idén is "orrnehéz", azaz a költségvetés kiadásai közül több az év elején, míg a bevételek közül több tétel csak később esedékes – a magánnyugdíjpénztári pénzek és az ágazati különadók jelentette bevételek például csak később érkeznek a büdzsébe (e két tétel 690 milliárd forint bevételt jelent majd a II. félévben). Emellett - hívja fel a figyelmet az NGM – a kormány februári határozatában foglalt, illetve a költségvetési törvény módosításával életbe léptetett takarékossági intézkedések is csak később éreztetik hatásukat.

A tárca közlése szerint ha a március végi egyenleget (742,1 milliárdos deficit)az említett tételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 507,1 milliárd forintra, a jelenlegi érték kb. 68%-ára csökken.

További jó hírnek tekinthető hogy a márciusi deficit már csak 182 milliárd forint, 77 milliárd forinttal alacsonyabb, mint tavaly volt.

Tervez az NGM

A nemzetgazdasági minisztérium részéről újdonságnak számít (és az államháztartási folyamatok szempontjából egyben üdvözlendőnek mondható), hogy prognózist közölt negyedéves bontásban, hívja fel a figyelmet a portfolio.hu. Ezek szerint a második negyedévben közel 470 milliárd forintos hiány lehet a központi alrendszerben, míg a két utolsó negyedév jelentős többletet fog hozni a büdzsé számára (220, illetve 302 milliárdos többletet jelez előre a tárca).

A most kiadott prognózis szerint a második negyedév végén éri el a csúcsát az egész éves hiányterv teljesülése, egészen 176%-ig kúszik fel a mutató. Az NGM előrejelzése szerint ugyanakkor aggodalomra semmi ok, mivel (a második félévben kialakuló jelentős többletnek köszönhetően) a hiány év végére a törvényben előírt célra süllyed (687 milliárd forintra).