Németország ránt ki minket a kátyúból

2011.04.08. 11:38 Módosítva: 2011.04.08. 11:45

Kirobbanó formában van az exportunk: a KSH becslése szerint februárban a kivitel meghaladta az 1800 milliárd forintot, a behozatal 1584 milliárd volt. Euróban számolva a kivitel 27, a behozatal 20 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest. A 221 milliárdos (816 millió eurós) többlet messze felülmúlja a várakozásokat, történelmi csúcsot jelent.

A többlet egyébként duplázódott egy éve alatt, ami elsősorban a német import növekedésének köszönhető. A német gazdasággal való szimbiózis a mi esetünkben különösen látványos, az exportnövekedésünk ugyanis szinte hajszálra megegyezik a német import februári 27 százalékos növekedésével.

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint az adatok egyrészt azt tükrözik, hogy a magyarországi belső kereslet még nem igazán talált magára, ennél azonban légyegesen erősebben húz az exportkereslet, ami az előző nap megjelent ipari termelési adatokkal együtt arra utalhat, hogy az idei GDP-növekedés is meghaladhatja az eddigi várakozásokat.

A belső kereslet lassú élénkülése némileg mérsékelheti a külkereskedelmi mérleg többletének növekedését a második félévben, a többlet azonban így is tovább növekedhet a tavalyihoz képest.

Suppan szerint egyelőre semmi nyoma annak, hogy a nyugat-európai országok importkereslete mérséklődne a fiskális megszorítások miatt, egyébként ez is elsősorban a német gazdaság húzóerejének köszönhető, ami már néhány más nyugat-európai országban is látszik.