Rogán: Szükségünk van a paksi erőműre

2011.04.12. 16:48

A magyar gazdaságnak elemi érdeke, hogy Paks minél tovább tudja folytatni az áramtermelést és minél nagyobb arányt képviseljen a hazai termelésben, közölte Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának fideszes elnöke Pakson.

Rogán azt mondta, alapos, mindenre kiterjedő beszámolót hallottak az atomerőmű vezérigazgatójától, ez és a látottak, tapasztaltak meggyőzték a bizottság tagjait arról, hogy Magyarországon az atomtechnológia működtetése megnyugtató.

A paksi atomerőműben indulása óta folyamatosan mindent elkövetnek a biztonságos működés érdekében. Paks biztonság szempontjából kiváló, szögezte le a bizottság elnöke. Hozzátette, meggyőződése, hogy azon a biztonsági felülvizsgálaton, stresszteszten, amit a Fukusimában történtek miatt határoztak el, Paks kiválóan helyt áll majd.

Rogán Antal aláhúzta, hogy a biztonságon túl a gazdaságosság is fontos szempont, hiszen az átlagárnál, ami jelenleg 16 forint, jóval olcsóbban, 11,16 forintért állítják elő a paksi atomerőműben az áramot. Hozzátette, az atomerőmű nemcsak a legolcsóbb, hanem a leginkább környezetbarát is.

A bizottság szocialista alelnöke, Józsa István hozzáfűzte, hogy a paksi atomerőmű 2010-ben történetének legjobb évét zárta, amiben az a műszaki előkészítő munka volt a döntő, amely a teljesítmény növelésére, és kihasználtság fokozására irányult. A paksi atomerőmű a hazai energiaszektor legbiztosabb láncszeme.