Mélyrepülésben az Econet

2011.04.18. 11:17

Az Econet piacán tovább folytatódik az öntés, a pénteki limites esést követően a papírok ma reggel is 15 százalékot zuhantak - írja a portfolio.hu.

Ezzel az árfolyam már lényegében a történelmi mélypontnál van. A társasággal kapcsolatos befektetői aggodalmak a hétvégi hírek hatására csak fokozódtak, ezek szerint ugyanis az idei évi konszolidált árbevétel jelentős mértékben csökkenhet.

Elkelt a NeoFM

Az Econet.hu a hétvégén közzétette, hogy a tulajdonában lévő EMG Médiacsoport Kft. eladta a NeoFM országos kereskedelmi rádiót üzemeltető vállalkozásban meglévő 25 százalékos részesedését a többségi tulajdonos FM1 Friends kft-nek.

A két cég között továbbá megszűnt minden más szerződéses kapcsolat is, így a jövőben már nem az Est Media kereskedőháza értékesíti a NeoFM reklámidejét. A részesedésért a cég 120 millió forintot kap.

Az ügylet következtében az Est Media 8,5 és 10 milliárd forint közé várt idei konszolidált árbevétele másfél milliárd forinttal csökkenni fog. A hétvégén megjelent közlemény szerint a rádiós és a hozzá kapcsolódó sales tevékenység ugyan veszteséges, ám az ezektől történő megszabadulás (nem részletezett okok miatt) az üzemi szintű eredményességre előreláthatólag nem lesz pozitív hatással.

Már a múlt héten is esett

Az Econet részvényei már a múlt héten is zuhantak, napon belül 10 százalék feletti esés is előfordult. A cég helyzete körüli bizonytalanságon aligha segített, hogy bejelentették: az elnök-vezérigazgató Balázs Csaba 98 százalékos irányítása alatt álló Canongate Investments Vagyonkezelő kft. 2011. április 15-én - az elmúlt napokban lezárt határidős ügyletek veszteségének rendezése körében - 505 082 darab Econet törzsrészvényt adott el 54,91 forintos részvényenkénti átlagáron.A tranzakció önmagában is nyomás alá helyezte az árfolyamot.A Canongate Investments Kft. tulajdonában álló törzsrészvények mennyisége ezzel 1 914 882 darabról 1 409 800 darabra, részesedése a társaságban 2,8 százalékról 2,06 százalékra csökkent.