Tizedével nőtt az önkéntes pénztártagok vagyona

2011.04.18. 15:07

Az önkéntes nyugdíjpénztári befektetési teljesítmények az elmúlt másfél évben folyamatosan javultak, az egyéni megtakarítások összege folyamatosan növekedett - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

A jó eredmények ellenére a taglétszám körülbelül két százalékkal csökkent, a pénztárszövetség szerint azért, mert a válság miatt ma kevesebb a háztartások megtakarítható jövedelme. A tapasztalatok szerint sokan annak ellenére vonták ki a pénzüket a pénztári számláról, hogy ezzel elveszítették az adókedvezményeket.

Hozamgörbe

A visszaesés csak a létszámra vonatkozik. A Stabilitás szerint a szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztári vagyon 2009 végéhez képest közel 58,67 milliárd forinttal volt több 2010 végén, azaz 764,3 milliárd forint helyett 823 milliárdot érnek a tagok megtakarításai.

Ez 7,7 százalékos növekedést jelez, egyben azt is jelenti, hogy a tagok létszámának csökkenése ellenére 10 százalékkal emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ez immáron átlagosan 656 ezer forintot jelent.