Minden tizedik ember a turizmusban dolgozhat

2011.04.19. 10:25
A Turisztikai Világtanács (WTTC) előrejelzése szerint a következő évtized végére minden tizedik ember a turizmus iparban fog dolgozni.

2011-ben 3 millió új munkahelyet vár a turizmustól a Turisztikai Világtanács. A WTTC tanulmánya szerint mindezt az előrejelzett 4,5 százalékos növekedésnek köszönheti majd az ágazat. Ezzel 99 millióra nőhet a turizmusban közvetlenül foglalkoztatottak száma, akik 1,8 billió dollár értéket állítanak elő. Ugyanakkor az ágazathoz csatlakozó egyéb iparágak révén idén mindez már 6 billió dollárt termel, mely a világ teljes GDP-jének 9,1 százalékra, illetve az összes foglalkoztatott 8,8 százaléka, 258 millió munkavállaló.

A következő évtizedben a leggyorsabban bővülő szektor lehet a turizmus a WTTC reményei szerint. A bővülés olyan mértékű lesz, hogy 2021-re minden tizedik ember ebben az iparágban dolgozhat. Így összesen 65 millió új munkahely jöhet létre. Az ágazat a világ GDP-jének 4,2 százalékát állíthatja elő, 9,2 billió dollárt. A turisták által elköltött pénz az időszak végéig 6,6 százalékkal 1,8 billió dollárra nő. Mindezek mögött jelentős mértékben a tanulmány szerint a BRIC országok látványosan javuló életszínvonal és a gazdasági teljesítőképesség emelkedése áll.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még tavalyi, az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága előtti meghallgatásán úgy vélte, a kormány által tervezett 1 millió munkahely harmada a turizmusban jöhet létre.